Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal sterfgevallen in Limburg ruim verdubbeld

Geplaatst opvrijdag 10 april 2020 - 14:19

In Limburg overleden vorige week in totaal 536 mensen. Dat zijn er meer dan twee keer zoveel als in een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020.

In zowel Limburg als Brabant is al sinds half maart een stijging in het aantal overledenen zichtbaar. Toch lijkt inmiddels het aantal mensen dat in onze provincie overlijdt, minder hard toe te nemen.

250 sterfgevallen
Gemiddeld overleden er in de eerste tien weken van dit jaar zo'n 250 mensen per week in Limburg. In week 11 nam dit aantal voorzichtig toe tot 279 sterfgevallen, nadat op 8 maart (de laatste dag van week 10) in Limburg de eerste coronadode werd gemeld.

Een week later liep het aantal sterfgevallen op naar 330 en in de laatste volle week van maart kwamen in onze provincie 484 mensen te overlijden.

Minder harde groei
Voor vorige week staat de teller voorlopig op 536 sterfgevallen. Het CBS schat dat aantal op basis van de overlijdensberichten die het bureau tot nu toe heeft ontvangen, die waarschijnlijk rond de 80 procent van het totaal uitmaken. Als dit aantal blijkt te kloppen, dan betekent dit dat de groei van het aantal sterfgevallen in Limburg voorzichtig aan het afvlakken is.

Officiële cijfers
In de afgelopen vier weken kwamen er volgens het CBS dus 1.629 mensen in onze provincie te overlijden, terwijl er normaal gesproken in deze periode zo'n 1.000 mensen overlijden. Van zo'n 290 overledenen staat officieel vast dat zij aan Covid-19 zijn overleden, aldus de GGD op 6 april. In dit cijfer ontbreken de verborgen coronadoden: mensen die wel aan het coronavirus overlijden, maar nooit officieel getest zijn. En dat aantal verborgen coronadoden lijkt dus nog heel hoog te zijn.

Peel en Maas
In enkele gemeenten ligt het aantal overledenen zelfs vier keer hoger dan gemiddeld, schrijven de onderzoekers op basis van cijfers van week 13 (23-29 maart). Dat geldt in Limburg voor de gemeente Peel en Maas, in Noord-Brabant voor Boekel, Uden, Meierijstad, Bernheze, Gemert-Bakel en Laarbeek en in Gelderland voor de gemeente Heerde.

In die laatste gemeente ligt volgens een woordvoerster van het CBS een verzorgingstehuis dat afgelopen week in het nieuws kwam omdat veel bewoners zouden zijn overleden aan Covid-19.

Landelijke cijfers
In Nederland overleden vorige week ongeveer 5.100 mensen, 2.000 meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van het jaar. Volgens de onderzoekers brengen deze totaalcijfers beter in beeld hoeveel mensen zijn overleden aan het coronavirus. Het RIVM telde vorige week namelijk 1.016 sterfgevallen door Covid-19. Dat verklaart, net als in Limburg, slechts ongeveer de helft van het aantal extra sterfgevallen.

Het aantal overledenen nam afgelopen week het snelst toe in Zuid-Holland, Noord-Holland en Gelderland.

Oudere mannen
De afgelopen week kwamen vooral meer ouderen te overlijden. Vorige week overleden naar schatting 1900 mensen van 65 jaar en ouder, twee derde meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van dit jaar. Tevens neemt het aantal mannen dat overlijdt het sterkst toe. Dat strookt met de RIVM-cijfers die specifiek over het nieuwe coronavirus gaan.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen