Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal sterfgevallen in Limburg ruim verdubbeld

Geplaatst opvrijdag 10 april 2020 - 14:19

In Limburg overleden vorige week in totaal 536 mensen. Dat zijn er meer dan twee keer zoveel als in een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020.

In zowel Limburg als Brabant is al sinds half maart een stijging in het aantal overledenen zichtbaar. Toch lijkt inmiddels het aantal mensen dat in onze provincie overlijdt, minder hard toe te nemen.

250 sterfgevallen
Gemiddeld overleden er in de eerste tien weken van dit jaar zo'n 250 mensen per week in Limburg. In week 11 nam dit aantal voorzichtig toe tot 279 sterfgevallen, nadat op 8 maart (de laatste dag van week 10) in Limburg de eerste coronadode werd gemeld.

Een week later liep het aantal sterfgevallen op naar 330 en in de laatste volle week van maart kwamen in onze provincie 484 mensen te overlijden.

Minder harde groei
Voor vorige week staat de teller voorlopig op 536 sterfgevallen. Het CBS schat dat aantal op basis van de overlijdensberichten die het bureau tot nu toe heeft ontvangen, die waarschijnlijk rond de 80 procent van het totaal uitmaken. Als dit aantal blijkt te kloppen, dan betekent dit dat de groei van het aantal sterfgevallen in Limburg voorzichtig aan het afvlakken is.

Officiële cijfers
In de afgelopen vier weken kwamen er volgens het CBS dus 1.629 mensen in onze provincie te overlijden, terwijl er normaal gesproken in deze periode zo'n 1.000 mensen overlijden. Van zo'n 290 overledenen staat officieel vast dat zij aan Covid-19 zijn overleden, aldus de GGD op 6 april. In dit cijfer ontbreken de verborgen coronadoden: mensen die wel aan het coronavirus overlijden, maar nooit officieel getest zijn. En dat aantal verborgen coronadoden lijkt dus nog heel hoog te zijn.

Peel en Maas
In enkele gemeenten ligt het aantal overledenen zelfs vier keer hoger dan gemiddeld, schrijven de onderzoekers op basis van cijfers van week 13 (23-29 maart). Dat geldt in Limburg voor de gemeente Peel en Maas, in Noord-Brabant voor Boekel, Uden, Meierijstad, Bernheze, Gemert-Bakel en Laarbeek en in Gelderland voor de gemeente Heerde.

In die laatste gemeente ligt volgens een woordvoerster van het CBS een verzorgingstehuis dat afgelopen week in het nieuws kwam omdat veel bewoners zouden zijn overleden aan Covid-19.

Landelijke cijfers
In Nederland overleden vorige week ongeveer 5.100 mensen, 2.000 meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van het jaar. Volgens de onderzoekers brengen deze totaalcijfers beter in beeld hoeveel mensen zijn overleden aan het coronavirus. Het RIVM telde vorige week namelijk 1.016 sterfgevallen door Covid-19. Dat verklaart, net als in Limburg, slechts ongeveer de helft van het aantal extra sterfgevallen.

Het aantal overledenen nam afgelopen week het snelst toe in Zuid-Holland, Noord-Holland en Gelderland.

Oudere mannen
De afgelopen week kwamen vooral meer ouderen te overlijden. Vorige week overleden naar schatting 1900 mensen van 65 jaar en ouder, twee derde meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van dit jaar. Tevens neemt het aantal mannen dat overlijdt het sterkst toe. Dat strookt met de RIVM-cijfers die specifiek over het nieuwe coronavirus gaan.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen