Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal sterfgevallen in Limburg neemt toe

Geplaatst opvrijdag 4 december 2020 - 6:17

Er zijn vorige week in Limburg meer mensen overleden dan in dezelfde periode vorig jaar. De afgelopen weken was het sterftecijfer in onze provincie stabiel, maar nu is sprake van stijging.

Vorige week zijn naar schatting 283 Limburgers overleden. In 2019 waren dat er 269. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hoewel het sterftecijfer is toegenomen, is er nog geen sprake van een tweede coronagolf.

Coronapiek
Het aantal sterfgevallen in Limburg lag in het voorjaar beduidend hoger dan normaal. Door het coronavirus kwamen er in een aantal weken zelfs meer dan twee keer zoveel mensen te overlijden. Die piek in het aantal sterfgevallen is vanaf half maart heel goed zichtbaar. In Zuid-Limburg was het sterftecijfer destijds relatief gezien het hoogst van Nederland. Per 100.000 inwoners overleden 133 Limburger aan de gevolgen van Covid-19.

Lees ook: CBS: Zuid-Limburg zwaarst getroffen tijdens eerste golf

Vanaf de eerste week van juni stabiliseerde het aantal sterfgevallen weer en bleef het aantal schommelen rond de gemiddelde waarde.

Landelijke cijfers
Landelijk gezien zag het CBS het aantal sterfgevallen vorige week ook toenemen. Vorige week overleden naar schatting 3450 mensen. Dat zijn er 150 meer dan een week eerder en 400 meer dan gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. Het aantal sterfgevallen ging in andere jaren ook wel omhoog in de winter, maar niet zoveel als nu. De statistici verwachten dat dit komt door de uitbraak van het coronavirus. Maar dat kunnen ze nog niet met zekerheid vaststellen, omdat ze nog niet weten waaraan die mensen zijn overleden.

Tweede golf
Tot nu toe zijn tijdens de tweede golf minder mensen overleden dan tijdens de eerste. In de eerste tien weken van de tweede golf overleden 4300 meer mensen dan gewoonlijk. Tijdens de eerste golf lag deze zogenoemde oversterfte dubbel zo hoog.

Volgens het CBS neemt het aantal overlijdens in alle leeftijdsgroepen toe, maar vooral bij ouderen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen