Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal loze brandmeldingen in Limburg daalt

Geplaatst opdonderdag 31 december 2015 - 6:05

De brandweer in Limburg heeft het aanzienlijk minder druk gehad met automatische brandmeldingen.

Er kwamen dit jaar bijna 1100 alarmoproepen minder binnen op de meldkamers ten opzichte van 2014. Dat is een daling van ruim 30 procent.

Zuid-Limburg
Vooral in Noord- en Midden- Limburg is het aantal meldingen, vaak ook loos, fors gedaald. In 2014 gebeurde dat 1498 keer. Dit jaar 'slechts' 896 keer. Een daling van 40 procent. In Zuid-Limburg is het succes iets minder groot. Hier zakte het aantal loze meldingen van 2219 naar 1755 (21 procent).

1-minuut verificatie
De daling heeft te maken met een landelijk project om het aantal ongewenste meldingen terug te dringen. Dat gebeurt in Limburg door niet verplichte meldinstallaties af te koppelen bij de meldkamer, door bewustwording en door '1-minuut verificatie'. Dat laatste betekent dat de meldkamer eerst belt met bedrijven waar het systeem alarm heeft geslagen om te checken of er ook echt wat aan de hand is. Lukt dat niet binnen één minuut, dan rukt de brandweer alsnog uit.

Landelijk succes
Het project STOOM (Structureel Terugdringen van Onechte en Ongewenste Meldingen) blijkt landelijk succesvol, zo blijkt uit cijfers die website alarmeringen.nl woensdag publiceerde.
In heel Nederland is het aantal automatische meldingen met 27 procent gedaald. In Brabant is de daling het meest spectaculair: ruim 60 procent.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Brandmelding Roermond (28 jan 2020)
Verpleegkundige voorkomt brand in Laurentius-ziekenhuis
Minder meldingen voor Limburgse brandweer, bekijk de cijfers
Brandweer gaat minuut wachten bij brandmeldingen
Woningbrand Weert snel geblust
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen