Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal Limburgse tienermoeders in tien jaar tijd gehalveerd

Geplaatst opdinsdag 20 oktober 2020 - 6:00

Limburg telt steeds minder tienermoeders. In de afgelopen tien jaar is dat aantal gehalveerd: van 179 in 2011 naar 89 bij de start van dit jaar.

Dat blijkt uit recent bijgewerkte cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Daling
Van elke duizend meisjes van vijftien tot en met negentien jaar waren er begin dit jaar gemiddeld in Limburg 2,9 moeder. Dat aantal was nog nooit eerder zo laag en daalt bovendien al vijf jaar op rij.

Het Limburgse aantal ligt bovendien net iets lager dan het landelijk gemiddelde van 3,2 per duizend meisjes. In Flevoland zijn relatief de meeste tienermoeders te vinden: van elke duizend meisjes zijn er vijf al moeder. Ook Zuid-Holland, Zeeland en Drenthe scoren relatief hoog.

Parkstad
In de gemeente Kerkrade zijn relatief de meeste tienermeisjes al voor hun twintigste moeder (7,3 per duizend meisjes). Ook in Brunssum (7,2) en Heerlen (7) ligt dit aantal relatief hoog.

In tien Limburgse gemeenten wonen geen tienermoeders.

Babysterfte gedaald
In de afgelopen twintig jaar is het aantal baby's dat in hun eerste levensjaar overleed, sterk gedaald. Het CBS schrijft deze daling onder meer toe aan een afname van het aantal tienermoeders. Deze moeders hebben volgens het statistiekbureau vaak een zwakke sociaal-economische positie en dat hangt volgens het CBS samen met lagere overlevingskansen van zuigelingen.

Bij vrouwen die jonger dan twintig jaar zijn, overlijden gemiddeld 10,3 op iedere duizend levend geboren zuigelingen voor de eerste verjaardag. Daarmee ligt de sterftekans van baby’s van deze jonge vrouwen bijna drie keer zo hoog als gemiddeld.

Abortussen
Niet alleen het aantal tienermoeders daalt al een aantal jaren, uit cijfers over 2018 is bovendien gebleken dat ook het aantal abortussen onder tieners flink is gedaald sinds 2010.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen