Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal Limburgse melkgeiten gestegen

Geplaatst opvrijdag 20 november 2020 - 6:39

Het aantal melkgeiten in onze provincie is dit jaar toegenomen met 461 nieuwe dieren.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Lees ook: Aantal Limburgse geiten dit jaar iets gedaald

Lichte stijging
Hiermee komt het aantal melkgeiten in Limburg op 43.987 dieren te staan, een groei van 1,1 procent. Noord-Brabant en Gelderland houden samen ruim de helft van alle geiten in Nederland. In die provincies steeg het aantal geiten met respectievelijk vier en vijf procent ten opzichte van 2019.

In Nederland lopen dit jaar 476.000 melkgeiten rond. Een recordaantal én 4 procent meer dan in 2019.

Groei ondanks geitenstop
In provincies met de meeste geiten, waaronder ook Limburg, Noord-Brabant en Gelderland, geldt een geitenstop. "Er is een verbod om nieuwe geitenstallen te bouwen", legt landbouweconoom Cor Pierik van het CBS uit. "Maar er is geen verbod om in bestaande stallen meer geiten te houden." Dat laatste maakt het voor boeren toch mogelijk om uit te breiden. De groei dit jaar viel daarom volgens Pierik te verwachten, ook omdat de markt voor geitenmelk er op dit moment gunstig bijligt.

Lees ook: Geitenstop: geen nieuwe geitenhouderijen in Limburg

Longontsteking
De geitenstop is ingevoerd nadat uit meerdere onderzoeken bleek dat er een verhoogd risico op longontsteking zou zijn bij omwonenden van geitenhouderijen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen