Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal Limburgse coronagevallen bijna verdubbeld

Geplaatst opdinsdag 13 oktober 2020 - 16:04

Het aantal coronagevallen in Limburg is de afgelopen week met 1533 bevestigde besmettingen toegenomen. Elf Limburgers zijn de afgelopen dagen opgenomen in het ziekenhuis, vijf mensen kwamen om het leven door Covid-19.

De doden vielen te betreuren in Horst aan de Maas (twee keer), Sittard-Geleen, Venray en Weert. De tweede golf coronabesmettingen heeft dus definitief ook Limburg bereikt, zo blijkt uit cijfers van de Limburgse GGD'en en het RIVM.

Verdubbeling
Het aantal besmettingen is daarmee ongeveer verdubbeld ten opzichte van een week eerder. In de eerste week van oktober werden 759 nieuwe besmettingen gemeld. Ook het aantal ziekenhuisopnames liet een stijging zien: van zeven in de eerste oktoberweek, naar elf nu. Het aantal sterfgevallen steeg met één.

Lees ook: Opmars coronavirus zet door in Limburg

Testcapaciteit
Wat voor een deel meespeelt bij het gestegen aantal positieve coronatests, is dat testcapaciteit door de twee Limburgse GGD'en nu flink hoger ligt. Dagelijks kunnen er hier nu 3150 mensen getest worden. Begin deze maand konden er bij de teststraten in Venlo, Urmond, Maastricht en Landgraaf per dag zo'n 2000 mensen worden getest.

Lees ook: Fors meer testcapaciteit bij Limburgse GGD'en

Eijsden-Margraten
De gemeente die de afgelopen week relatief het zwaarst is getroffen, is Eijsden-Margraten. Daar testten 66 mensen positief, wat neerkomt op 256 mensen per 100.000 inwoners. Ook Horst aan de Maas, Peel en Maas, Mook en Middelaar, Venlo en Venray zagen meer dan 200 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners.

Selecteer in de grafiek hieronder een andere gemeente om te zien hoe het coronavirus daar de afgelopen maanden om zich heen greep.

Landelijke cijfers
Het landelijk aantal besmettingen lag dinsdag op 7393 gevallen, waarmee voor het eerst meer dan 7000 mensen op één dag positief testten. Opnieuw was de regio Amsterdam koploper in Nederland, met 850 besmettingen. In Limburg werden dinsdag 238 nieuwe gevallen geteld.

Lees ook: Nieuw dagrecord met 549 besmettingen

Zorgelijk
Het RIVM heeft Limburg zaterdag al de status 'zorgelijk' gegeven vanwege het groeiend aantal coronabesmettingen. Dat gebeurt als het aantal besmettingen in een week boven de 150 per 100.000 inwoners komt te liggen.

Dinsdagavond maakt het kabinet nieuwe maatregelen bekend om het aantal nieuwe besmettingen in te dammen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen