Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal Limburgse coronadoden nu boven 700

Geplaatst opvrijdag 22 mei 2020 - 15:35

Het aantal Limburgers waarvan is vastgesteld dat ze zijn overleden aan het door het coronavirus veroorzaakte Covid-19 is met zes gestegen naar 704.

Dat blijkt uit cijfers die de twee Limburgse GGD'en vrijdag hebben gepubliceerd.

Coronacijfers
Beeld: L1

Vertraging in cijfers
Vijf van de zes sterfgevallen werden gemeld in de regio Zuid-Limburg. De groei in het aantal sterfgevallen lijkt groot, omdat de afgelopen dagen het sterftecijfer stabiel was: er werden per dag maar één of twee corona-gerelateerde overlijdens gemeld in onze provincie. Christian Hoebe, infectie-arts bij de GGD Zuid-Limburg, zegt dat er geen conclusies moeten worden getrokken over de uitschieter.

Volgens hem zit er een vertraging in het doorgeven van de cijfers, waardoor overlijdens soms later worden gemeld. "In het verleden viel dat niet erg op, omdat de cijfers hoger waren. Het aantal ziekenhuisopnames is ook wat hoger, daar zit ook vertraging in."

Sterfgevallen bijna terug op normale niveau
"Het sterftecijfer is flink gedaald ten opzichte van de piekperiodes", zegt een woordvoerder van het CBS. Het statistiekbureau kwam vrijdag met cijfers over de sterfte in Nederland vorige week. Het aantal sterfgevallen in ons land zat vorige week voor het eerst sinds lange tijd onder wat normaal zou zijn in deze periode.

Lees ook: Twee maanden corona: 1270 meer doden dan verwacht

In onze provincie duurt terugkomen op het normale niveau wat langer. "Dat is ook eigenlijk logisch. In Limburg was de oversterfte tijdens de piek ook fors hoger dan in veel andere provincies", aldus de woordvoerder. "Nu is die nog maar één procent hoger dan normaal."

Besmettingen en ziekenhuisopnamen
De afgelopen 24 uur zijn er in Limburg 29 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Daarmee komt de teller op 4.801 Limburgers die positief zijn getest op Covid-19. Sinds dinsdag zijn er 9 nieuwe ziekenhuisopnamen gemeld. In totaal zijn minstens 1.752 provinciegenoten in het ziekenhuis opgenomen (geweest).

Lees ook: Corona in Limburg: cijfers van 22 mei

Landelijke cijfers
Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.788. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dertien nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest.

Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven. In Nederlandse ziekenhuizen zijn negen nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus, waarmee dat aantal stijgt naar 11.649 mensen die zijn opgenomen (geweest). Ook die gegevens komen soms wat later binnen.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen