Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal inbraken bijna gehalveerd in herfst en winter

Geplaatst opdinsdag 20 april 2021 - 5:58

Inbrekers hebben de afgelopen herfst- en wintermaanden fors minder vaak hun slag geslagen dan voorgaande jaren. In Limburg halveerde het aantal woninginbraken bijna.

Dat blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van recent bijgewerkte politiecijfers.

Bijna gehalveerd
Van oktober vorig jaar tot en met maart dit jaar registreerde de politie 873 woninginbraken in Limburg. In dezelfde periode, een jaar eerder, waren dat er nog 1.663, een daling van zo'n 48 procent. En de herfst- en winterperiode van 2019/2020 was al geen topseizoen voor de inbrekers in Limburg.

Inbrekers slaan normaal gesproken het vaakst toe in de donkere herfst- en wintermaanden. December is daarbij de topmaand. Met name in kleine gemeenten is het verschil met de lichtere maanden groot, bleek al eerder uit onderzoek.

Uitzonderlijk
Alleen in Gulpen-Wittem steeg het aantal woninginbraken afgelopen herfst en winter ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. En in Simpelveld sloegen inbrekers net zo vaak toe. In alle andere Limburgse gemeente daalde het aantal woninginbraken.

In Brunssum was de daling opvallend fors. Daar werden afgelopen herfst en winter 28 meldingen van woninginbraak gedaan, tegenover 92 een jaar eerder. Ook in Gennep en Maasgouw nam het aantal woninginbraken fors af.

Coronapandemie
De politie zag de traditionele criminaliteit vorig kalenderjaar sowieso flink dalen. Niet alleen het aantal woninginbraken daalde, maar er waren ook minder meldingen van winkeldiefstal en zakkenrollen.

Hoewel er niet gekeken is naar een verband tussen de coronapandemie en de criminaliteit, lijkt dit wel aannemelijk. Inbrekers gaan bij voorkeur een lege woning binnen. Omdat mensen tijdens de coronapandemie veel vaker thuis werken, zijn veel minder huizen verlaten.

Lees ook: Flink minder woninginbraken, behalve in Gulpen-Wittem

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen