Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal inbraken bijna gehalveerd in herfst en winter

Geplaatst opdinsdag 20 april 2021 - 5:58

Inbrekers hebben de afgelopen herfst- en wintermaanden fors minder vaak hun slag geslagen dan voorgaande jaren. In Limburg halveerde het aantal woninginbraken bijna.

Dat blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van recent bijgewerkte politiecijfers.

Bijna gehalveerd
Van oktober vorig jaar tot en met maart dit jaar registreerde de politie 873 woninginbraken in Limburg. In dezelfde periode, een jaar eerder, waren dat er nog 1.663, een daling van zo'n 48 procent. En de herfst- en winterperiode van 2019/2020 was al geen topseizoen voor de inbrekers in Limburg.

Inbrekers slaan normaal gesproken het vaakst toe in de donkere herfst- en wintermaanden. December is daarbij de topmaand. Met name in kleine gemeenten is het verschil met de lichtere maanden groot, bleek al eerder uit onderzoek.

Uitzonderlijk
Alleen in Gulpen-Wittem steeg het aantal woninginbraken afgelopen herfst en winter ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. En in Simpelveld sloegen inbrekers net zo vaak toe. In alle andere Limburgse gemeente daalde het aantal woninginbraken.

In Brunssum was de daling opvallend fors. Daar werden afgelopen herfst en winter 28 meldingen van woninginbraak gedaan, tegenover 92 een jaar eerder. Ook in Gennep en Maasgouw nam het aantal woninginbraken fors af.

Coronapandemie
De politie zag de traditionele criminaliteit vorig kalenderjaar sowieso flink dalen. Niet alleen het aantal woninginbraken daalde, maar er waren ook minder meldingen van winkeldiefstal en zakkenrollen.

Hoewel er niet gekeken is naar een verband tussen de coronapandemie en de criminaliteit, lijkt dit wel aannemelijk. Inbrekers gaan bij voorkeur een lege woning binnen. Omdat mensen tijdens de coronapandemie veel vaker thuis werken, zijn veel minder huizen verlaten.

Lees ook: Flink minder woninginbraken, behalve in Gulpen-Wittem

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen