Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal horecazaken in Limburg gedaald

Geplaatst opvrijdag 14 mei 2021 - 6:00

Het aantal eet- en drinkgelegenheden in Limburg is gedaald in 2020 ten opzichte van 2019.

Het gaat om een lichte daling van 0,3 procent, zo blijkt uit cijfers van horeca-onderzoeksbureau Datlinq. Opvallend is dat Limburg de enige provincie is die een daling kende.

Afname
In 2019 waren er nog 3.378 horecazaken in Limburg. Een jaar later waren dat er 3.369. In Roerdalen was de daling het grootst met 11,3 procent, gevolgd door Voerendaal met 8,8 procent. In Venray (9,6 procent), Gulpen-Wittem (7,5 procent) en Beesel (6,5 procent) steeg het aantal horecazaken het meest van Limburg.

Voor coronatijd
Eind 2020 waren er ongeveer 43.000 restaurants, cafés, afhaalzaken, lunchrooms en ijssalons in Nederland. Een jaar eerder waren dat er nog 42.700. In Drenthe en Groningen bleef het aantal eet- en drinkgelegenheden hetzelfde, maar in de andere provincies was er ondanks de coronacrisis een toename. In Flevoland was de groei het grootst met 2,6 procent.

De groei vond met name plaats in het eerste kwartaal van 2020, voordat het coronavirus in Nederland uitbrak, meldt Datlinq. In de tweede helft van het jaar werden minder nieuwe zaken geopend en nam ook het aantal sluitingen toe. Volgens Datlinq hebben de steunmaatregelen van de overheid veel zaken 'in leven gehouden'. Volgens het CBS maakte 75 procent van de horecazaken vorig jaar gebruik van coronasteun.

Afhaalrestaurants
Het aantal cafés en restaurants nam wel af, in tegenstelling tot het aantal afhaal- en bezorgrestaurants. Die laatste categorie mocht open blijven tijdens de lockdowns en groeide met bijna 7 procent.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen