Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal horecazaken in Limburg gedaald

Geplaatst opvrijdag 14 mei 2021 - 6:00

Het aantal eet- en drinkgelegenheden in Limburg is gedaald in 2020 ten opzichte van 2019.

Het gaat om een lichte daling van 0,3 procent, zo blijkt uit cijfers van horeca-onderzoeksbureau Datlinq. Opvallend is dat Limburg de enige provincie is die een daling kende.

Afname
In 2019 waren er nog 3.378 horecazaken in Limburg. Een jaar later waren dat er 3.369. In Roerdalen was de daling het grootst met 11,3 procent, gevolgd door Voerendaal met 8,8 procent. In Venray (9,6 procent), Gulpen-Wittem (7,5 procent) en Beesel (6,5 procent) steeg het aantal horecazaken het meest van Limburg.

Voor coronatijd
Eind 2020 waren er ongeveer 43.000 restaurants, cafés, afhaalzaken, lunchrooms en ijssalons in Nederland. Een jaar eerder waren dat er nog 42.700. In Drenthe en Groningen bleef het aantal eet- en drinkgelegenheden hetzelfde, maar in de andere provincies was er ondanks de coronacrisis een toename. In Flevoland was de groei het grootst met 2,6 procent.

De groei vond met name plaats in het eerste kwartaal van 2020, voordat het coronavirus in Nederland uitbrak, meldt Datlinq. In de tweede helft van het jaar werden minder nieuwe zaken geopend en nam ook het aantal sluitingen toe. Volgens Datlinq hebben de steunmaatregelen van de overheid veel zaken 'in leven gehouden'. Volgens het CBS maakte 75 procent van de horecazaken vorig jaar gebruik van coronasteun.

Afhaalrestaurants
Het aantal cafés en restaurants nam wel af, in tegenstelling tot het aantal afhaal- en bezorgrestaurants. Die laatste categorie mocht open blijven tijdens de lockdowns en groeide met bijna 7 procent.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen