Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal dumpingen met drugsafval sterk gedaald

Geplaatst opwoensdag 11 september 2019 - 15:15

In de eerste zes maanden van 2019 is er op veel minder plekken in Limburg drugsafval gevonden, in vergelijking met vorig jaar.

Dat blijkt cijfers van de politie die LocalFocus op een rij heeft gezet.

Tonnen en jerrycans
De eerste zes maanden van 2019 moest in onze provincie op twaalf locaties drugsafval opgeruimd worden. Ter vergelijking: in heel 2018 werden 62 dumplocaties ontdekt. Deze trend is ook landelijk te zien. Limburg blijft net als Noord-Brabant en Gelderland wel de provincie waar het vaakst tonnen en jerrycans met chemische restenproducten worden gedumpt.

Stijging
Limburg had vanaf 2016 elk jaar te maken met een stijging van het aantal drugsdumpingen. Het recordaantal dumpingen werd overigens in 2015 bereikt met 68. Weert en Sittard-Geleen lijken een gewilde plek te zijn om vaten met drugsafval te lozen. Zo werd Weert vorig jaar al minimaal zes keer opgezadeld met het chemische spul waar criminelen van af moesten.

Lees ook: Zorgelijk: drugsdumpingen in Limburg blijven toenemen

Labs
Ondanks de afname van het aantal dumpingen worden naar verhouding niet minder locaties opgerold waar drugs wordt geproduceerd. Zo zijn in Limburg in de eerste helft van dit jaar vijf drugslaboratoria ontmanteld. In heel 2018 waren dit er twaalf.

Riool
Max Daniel, portefeuillehouder Drugs bij de politie geeft in een persbericht aan dat de daling van het aantal drugsdumpingen opvallend is. Een verklaring is volgens hem dat er meer afval wordt opslagen in de gebruikte productielocaties zelf. Ook wordt drugsafval vaker geloosd in riolen, putten en oppervlaktewater, waardoor mogelijk ook minder vaak drugsafval wordt gevonden, aldus Daniel.

Op 1Limburg verschijnt donderdag een achtergrondverhaal over de bodemverontreiniging door drugsdumpingen in Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen