Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal dumpingen met drugsafval sterk gedaald

Geplaatst opwoensdag 11 september 2019 - 15:15

In de eerste zes maanden van 2019 is er op veel minder plekken in Limburg drugsafval gevonden, in vergelijking met vorig jaar.

Dat blijkt cijfers van de politie die LocalFocus op een rij heeft gezet.

Tonnen en jerrycans
De eerste zes maanden van 2019 moest in onze provincie op twaalf locaties drugsafval opgeruimd worden. Ter vergelijking: in heel 2018 werden 62 dumplocaties ontdekt. Deze trend is ook landelijk te zien. Limburg blijft net als Noord-Brabant en Gelderland wel de provincie waar het vaakst tonnen en jerrycans met chemische restenproducten worden gedumpt.

Stijging
Limburg had vanaf 2016 elk jaar te maken met een stijging van het aantal drugsdumpingen. Het recordaantal dumpingen werd overigens in 2015 bereikt met 68. Weert en Sittard-Geleen lijken een gewilde plek te zijn om vaten met drugsafval te lozen. Zo werd Weert vorig jaar al minimaal zes keer opgezadeld met het chemische spul waar criminelen van af moesten.

Lees ook: Zorgelijk: drugsdumpingen in Limburg blijven toenemen

Labs
Ondanks de afname van het aantal dumpingen worden naar verhouding niet minder locaties opgerold waar drugs wordt geproduceerd. Zo zijn in Limburg in de eerste helft van dit jaar vijf drugslaboratoria ontmanteld. In heel 2018 waren dit er twaalf.

Riool
Max Daniel, portefeuillehouder Drugs bij de politie geeft in een persbericht aan dat de daling van het aantal drugsdumpingen opvallend is. Een verklaring is volgens hem dat er meer afval wordt opslagen in de gebruikte productielocaties zelf. Ook wordt drugsafval vaker geloosd in riolen, putten en oppervlaktewater, waardoor mogelijk ook minder vaak drugsafval wordt gevonden, aldus Daniel.

Op 1Limburg verschijnt donderdag een achtergrondverhaal over de bodemverontreiniging door drugsdumpingen in Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen