Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal coronabesmettingen stijgt onverminderd hard

Geplaatst opdinsdag 9 november 2021 - 16:41

Limburg is al weken koploper in het aantal coronabesmettingen en ook in de laatste zeven dagen werden relatief de meeste nieuwe coronagevallen in onze provincie geteld. Het aantal neemt onverminderd hard toe.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) telde afgelopen week 7.651 nieuwe coronagevallen in Limburg. Dat is een stijging van ruim 40 procent ten opzichte van een week eerder, toen nog 5.461 Limburgers positief testten.

Nog altijd koploper
Met 684 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners steekt Limburg met kop en schouders boven de andere provincies uit. Zeeland volgt op gepaste afstand in de relatieve cijfers, met 505 per 100.000 inwoners.

In Brunssum werden relatief de meeste inwoners positief getest (862 per 100.000), gevolgd door Horst (824) en Gennep (821).

In het ziekenhuis
Uit de Limburgse ziekenhuizen kwam deze week een noodkreet: ze liggen vol en kunnen geen coronapatiënten meer opnemen. In de weekcijfers is die toename in het aantal ziekenhuisopnames ook goed te zien. Afgelopen week belandden 62 Limburgers in een ziekenhuis vanwege COVID-19. Een week eerder waren dat er nog 45: een stijging van bijna 38 procent.

Lees ook: LCPS: deel patiënten Limburg kan niet naar andere regio's

Bij het RIVM kwamen afgelopen week 23 meldingen binnen van mensen die waren overleden aan de gevolgen van COVID-19.

Landelijke cijfers
Het RIVM heeft in de afgelopen zeven dagen in totaal 76.790 positieve coronatests geregistreerd. Voor de vijfde week op rij stijgt het aantal nieuwe gevallen met ongeveer 40 procent. In ruim anderhalf jaar tijd meldde het instituut maar één keer een nog hoger aantal. Op 22 december vorig jaar werden 82.340 besmettingen in zeven dagen tijd vastgesteld. Als het aantal positieve tests nu in hetzelfde tempo blijft stijgen, sneuvelt dat record volgende week.

School en kinderopvang
Vooral onder jongeren stijgt het aantal besmettingen hard. In de afgelopen week testten bijna 6300 kinderen van 10 tot en met 14 jaar positief. Dat is 60 procent meer dan de week ervoor. Onder 5- tot en met 9-jarigen nam het aantal met 56 procent toe en onder 15- tot 19-jarigen met bijna 43 procent.

De besmettingen gebeuren relatief vaak op school of op de kinderopvang. Als het lukt om de bron van een besmetting te vinden, gaat het in bijna 10 procent van de gevallen om een school of een kinderdagverblijf.

Ziekenhuiscijfers
Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen blijft ook snel stijgen. Vorige week waren de coronaklachten van 1137 mensen zo ernstig dat ze in een ziekenhuis belandden. Dat is het hoogste aantal sinds mei. Een week eerder waren er 960 opnames. In ongeveer een maand is de instroom verdrievoudigd.

Van de 1137 opgenomen patiënten kwamen 204 op een intensive care terecht. Ook dat is het hoogste aantal sinds mei.

Overleden
Het RIVM kreeg in de afgelopen week 172 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting was overleden. Verreweg de meeste overleden mensen waren al op hoge leeftijd. Ze zijn allemaal in de afgelopen twee weken gestorven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen