Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal boeren in Zuid-Limburg fors gedaald

Geplaatst opvrijdag 6 september 2019 - 19:53

Het aantal boerenbedrijven in Zuid-Limburg is fors gedaald.

In Zuid-Limburg waren in 2018 nog 928 boerenbedrijven. In 2000 waren dat nog 1570. Dat blijkt uit een onderzoek van de Limburgse land- en tuinbouwbond regio Zuid-Limburg.

Ook aantal hectares krimpen
Niet alleen het aantal boeren is afgenomen. Ook het aantal hectare landbouwgrond is in 18 jaar tijd gekrompen. Van 32.000 naar 27.000 hectare. Vooral veel melkveehouders hielden het de laatste 18 jaar voor gezien. In die sector stopte de afgelopen achttien jaar de helft van de 339 boeren die in 2000 nog actief waren. Maar ook in andere sectoren nam het aantal boeren af.

Aantalboerenbedrijven

Van vader op zoon
De daling heeft volgens regiovoorzitter Jos Brands van de LLTB verschillende redenen. "Dat heeft onder andere te maken met de afname van de landbouwgrond. Veel land is naar bijvoorbeeld wegen en natuur gegaan." Maar ook het vinden van opvolgers voor een bedrijf wordt steeds moeilijker. "De bedrijven gaan meestal van vader op zoon. Maar als de kinderen geen interesse hebben. Dan houdt het op."

Droogte hakt erin
En de daling van het aantal bedrijven is nog niet gestopt, moet de regiovoorzitter bekennen. "Vooral de fruittelers hebben het nu zwaar. Verschillende telers zijn afgelopen jaar daarom gestopt." Brands wijt dat aan de slechte oogsten van de laatste jaren en de klimaatverandering. "Ze hebben te maken gehad met droogte, hagel, exportbeperking en nog meer. Dat is hard aangekomen."

Protest
Toch ziet Brands nog toekomst voor de landbouw in Zuid-Limburg. "Maar dan moet het ons wel gegund worden. Ze moeten de ruimte krijgen." Maar dat is een steeds groter probleem. "Er zijn steeds meer mensen die zich verzetten tegen een schuur die wordt gebouwd. Maar zoveel boeren zijn er niet meer."

Camping of winkel erbij
Veel boeren die nu nog steeds actief zijn, zoeken nieuwe verdienmodellen om te overleven. Zo hebben ze een camping erbij of hebben ze een kinderopvang, een zorgboerderij of een boerderijwinkel. Ook hebben veel boeren een gemengd bedrijf waarbij ze veeteelt en akkerbouw combineren.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen