Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal boeren in Zuid-Limburg fors gedaald

Geplaatst opvrijdag 6 september 2019 - 19:53

Het aantal boerenbedrijven in Zuid-Limburg is fors gedaald.

In Zuid-Limburg waren in 2018 nog 928 boerenbedrijven. In 2000 waren dat nog 1570. Dat blijkt uit een onderzoek van de Limburgse land- en tuinbouwbond regio Zuid-Limburg.

Ook aantal hectares krimpen
Niet alleen het aantal boeren is afgenomen. Ook het aantal hectare landbouwgrond is in 18 jaar tijd gekrompen. Van 32.000 naar 27.000 hectare. Vooral veel melkveehouders hielden het de laatste 18 jaar voor gezien. In die sector stopte de afgelopen achttien jaar de helft van de 339 boeren die in 2000 nog actief waren. Maar ook in andere sectoren nam het aantal boeren af.

Van vader op zoon
De daling heeft volgens regiovoorzitter Jos Brands van de LLTB verschillende redenen. "Dat heeft onder andere te maken met de afname van de landbouwgrond. Veel land is naar bijvoorbeeld wegen en natuur gegaan." Maar ook het vinden van opvolgers voor een bedrijf wordt steeds moeilijker. "De bedrijven gaan meestal van vader op zoon. Maar als de kinderen geen interesse hebben. Dan houdt het op."

Droogte hakt erin
En de daling van het aantal bedrijven is nog niet gestopt, moet de regiovoorzitter bekennen. "Vooral de fruittelers hebben het nu zwaar. Verschillende telers zijn afgelopen jaar daarom gestopt." Brands wijt dat aan de slechte oogsten van de laatste jaren en de klimaatverandering. "Ze hebben te maken gehad met droogte, hagel, exportbeperking en nog meer. Dat is hard aangekomen."

Protest
Toch ziet Brands nog toekomst voor de landbouw in Zuid-Limburg. "Maar dan moet het ons wel gegund worden. Ze moeten de ruimte krijgen." Maar dat is een steeds groter probleem. "Er zijn steeds meer mensen die zich verzetten tegen een schuur die wordt gebouwd. Maar zoveel boeren zijn er niet meer."

Camping of winkel erbij
Veel boeren die nu nog steeds actief zijn, zoeken nieuwe verdienmodellen om te overleven. Zo hebben ze een camping erbij of hebben ze een kinderopvang, een zorgboerderij of een boerderijwinkel. Ook hebben veel boeren een gemengd bedrijf waarbij ze veeteelt en akkerbouw combineren.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen