Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal bedrijven groeide minst hard in Limburg

Geplaatst opdinsdag 7 januari 2020 - 8:37

Nederland telt sinds begin dit jaar net iets meer dan twee miljoen ondernemingen. Van alle provincies kende Limburg de minste groei, met een plus van 3 procent.

Dat meldt de Kamer van Koophandel (KvK) op basis van nieuwe cijfers.

Bedrijven
Begin vorig jaar stonden er ruim 100.000 bedrijven ingeschreven in het register in onze provincie. Daar kwamen in de loop van het jaar zo'n 10.200 nieuwe ondernemingen bij en 6.800 bedrijven stopten ermee. Begin dit jaar stonden er dus net iets meer dan 103.500 Limburgse ondernemingen ingeschreven bij de KvK: een stijging van ruim 3 procent.

In Flevoland en Zuid-Holland groeide het aantal bedrijven het hardst: met 7 procent.

Twee miljoen
Nederland telt sinds begin dit jaar dus net iets meer dan twee miljoen bedrijven. Nooit eerder waren er zoveel ondernemingen. Het aantal bedrijven nam vorig jaar met bijna 100.000 toe. Dat komt neer op een groei van 5 procent.

ZZP'ers
Volgens de Kamer van Koophandel liep vooral het aantal zzp'ers flink op. Er zijn inmiddels ruim 1 miljoen fulltime zelfstandigen in Nederland. In het handelsregister staan daarnaast bijna 282.000 parttime zzp'ers. Dat zijn mensen die voor minder dan 15 uur per week zelfstandig ondernemen.

Snelgroeiende sectoren waren vorig jaar de bouw en de gezondheidssector. Daar groeide het aantal bedrijven met respectievelijk 8 en 7 procent.

Faillissementen
Het aantal faillissementen steeg vorig jaar ook: met bijna 1 procent. Wanneer wordt gekeken naar provincies, dan springen Friesland en Drenthe eruit. In de provincies was sprake van een flinke groei van het aantal faillissementen, met respectievelijk 15 en 14 procent.

In Limburg gingen vorig jaar 217 bedrijven failliet. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van 2018. In Groningen (-8 procent), Noord-Holland (-7 procent), Zeeland (-5 procent) en Flevoland (-5 procent) daalde het aantal faillissementen juist.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen