Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanslagen 9/11: van failliet bedrijf naar het Rode Kruis

Geplaatst opzaterdag 11 september 2021 - 9:11

De 9/11-aanslagen in New York staan nog altijd op het netvlies gebrand van Daniel Kalmann uit Venlo. In de middag van 11 september 2001 had hij een afspraak in het World Trade Center (WTC).

Een terugblik van de aanslagen door de ogen van Daniel Kalmann, die in 1977 naar New York is verhuisd:

"Ik heb het allemaal met mijn eigen ogen zien gebeuren", zegt Kalmann twintig jaar na de gruweldaden.

Mensen in stof
In alle vroegte stond hij op om te gaan hardlopen langs de Hudson-rivier. Tijdens zijn renrondje merkte hij een laagvliegend vliegtuig op. "Dat verbaasde me wel." Kalmann bleef staan en zag in de verte dat er brand was bij het WTC. Niet veel later doorboorde het tweede vliegtuig de toren. "Dat toestel heb ik naar binnen zien vliegen." Kort daarna waren de torens verdwenen uit de skyline.

Hij stond met duizenden andere mensen aan de grond genageld. Het ongeloof was groot. Hoe kon dit gebeuren? En waarom? "Ik ben zo snel mogelijk naar huis gerend. Onderweg kwam ik allemaal mensen bedolven onder het stof tegen."

Video: L1

Failliet na instorten WTC
Thuis blijven zitten deed de in Venlo geboren Kalmann niet. Hij stapte op zijn fiets en trapte richting Ground Zero, de plek waar de Twin Towers stonden. Of beter gezegd: de plek des onheils. "Tussen het puin arriveerde ik en meldde me als vrijwilliger aan bij het Rode Kruis", aldus Kalmann. Het bieden van hulp zit in zijn dna: hij is namelijk altijd bloeddonor geweest.

De ingeburgerde New Yorker runde een ict-bedrijf, maar zijn onderneming ging op 11 september 2001 failliet. "Zo'n 60 procent van mijn klanten zaten in het WTC. Ik was alles kwijt en had er geen zin meer in." Hij richtte zich daarna op de hulpverlening rondom het WTC. Zo bracht Kalmann voedsel rond en leverde hij maskers af. "Dat heb ik ongeveer vijf maanden gedaan."

Lees ook: Twintig jaar na 9/11: 'Meende naar een film te kijken'

Fietsend toeristen leiden
Al jaren heeft Kalmann ander werk: het organiseren van stadsfietstochten voor toeristen bij Rolling Orange Bike Tours. De Big Apple was een stad die nooit sliep, maar sinds de coronapandemie is dat beeld veranderd. Ook Kalmann merkt dat. "Er zijn geen vakantiegangers meer. Het was zo druk altijd. Ik heb in 2019 zelfs meer dan 10.000 kilometer gefietst. Er was zelfs een periode dat we problemen hadden met het vinden van Nederlandse gidsen."

Een van zijn laatste fietstours heeft hij gedaan met een groep toeristen uit Venlo. Bijzonder, omdat hij zelf opgegroeid is in het stedje van lol en plezeer. "Dat heb ik in het Limburgs gedaan. Dat ging me niet zo goed af", grapt hij. Voor nu is het vooral afwachten totdat hij toeristen weer mag rondleiden.

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen