Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Aanpak voortijdige schoolverlaters Zuid-Limburg succesvol

Geplaatst opwoensdag 8 april 2015 - 5:30

Ruim de helft van de 291 voortijdige schoolverlaters is door inspanningen van gemeenten, scholen en sociale partners teruggeleid naar school of werk.

De nieuwe aanpak van de gemeenten en onderwijsinstellingen blijkt succesvol.

Cijfers
Het aantal leerlingen tot 23 jaar dat het afgelopen schooljaar voortijdig de school verliet zonder diploma, is nagenoeg gelijk gebleven (291). Het percentage voortijdige schoolverlaters is net als vorig jaar 2,2 procent. In 2010 bedroeg dit nog 4 procent.

Spijbelen
Het project begon twee jaar geleden. Het handhaven van de leerplichtwet alleen bleek niet voldoende. Voortijdig schoolverlaten begint vaak met spijbelen Bij de nieuwe aanpak wordt er door scholen meteen een melding gemaakt, zodat instanties snel kunnen ingrijpen.

Door deze aanpak is het gelukt om afgelopen schooljaar 148 leerlingen terug te leiden naar school of werk.

Terug in de schoolbanken
Vanwege het succes wordt de aanpak voortgezet en voor een jaar verlengd. Doel is om ook de laatste groep schoolverlaters weer terug in de schoolbanken te krijgen. Het landelijke percentage schoolverlaters ligt iets lager dan in Zuid-Limburg.

Zuid-Limburg
In totaal vertrokken 291 voortijdig. Maastricht voert de lijst aan met 211 leerlingen, gevolgd door Eijsden-Margraten (27), Meerssen (25), Vaals (12), Valkenburg (8) en Gulpen-Wittem (8).

Het grootste aantal schoolverlaters bevindt zich op het mbo (197 leerlingen).

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Mooi weer buiten, succes met de examens binnen!
Veel voortijdige schoolverlaters in Zuid-Limburg
Eindexamens: 'Brinta, mango's en sinaasappelsap'
Examenterugblik: 'Was nooit de vraag of ik zou slagen'
Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen