Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Aanpak voortijdige schoolverlaters Zuid-Limburg succesvol

Geplaatst opwoensdag 8 april 2015 - 5:30

Ruim de helft van de 291 voortijdige schoolverlaters is door inspanningen van gemeenten, scholen en sociale partners teruggeleid naar school of werk.

De nieuwe aanpak van de gemeenten en onderwijsinstellingen blijkt succesvol.

Cijfers
Het aantal leerlingen tot 23 jaar dat het afgelopen schooljaar voortijdig de school verliet zonder diploma, is nagenoeg gelijk gebleven (291). Het percentage voortijdige schoolverlaters is net als vorig jaar 2,2 procent. In 2010 bedroeg dit nog 4 procent.

Spijbelen
Het project begon twee jaar geleden. Het handhaven van de leerplichtwet alleen bleek niet voldoende. Voortijdig schoolverlaten begint vaak met spijbelen Bij de nieuwe aanpak wordt er door scholen meteen een melding gemaakt, zodat instanties snel kunnen ingrijpen.

Door deze aanpak is het gelukt om afgelopen schooljaar 148 leerlingen terug te leiden naar school of werk.

Terug in de schoolbanken
Vanwege het succes wordt de aanpak voortgezet en voor een jaar verlengd. Doel is om ook de laatste groep schoolverlaters weer terug in de schoolbanken te krijgen. Het landelijke percentage schoolverlaters ligt iets lager dan in Zuid-Limburg.

Zuid-Limburg
In totaal vertrokken 291 voortijdig. Maastricht voert de lijst aan met 211 leerlingen, gevolgd door Eijsden-Margraten (27), Meerssen (25), Vaals (12), Valkenburg (8) en Gulpen-Wittem (8).

Het grootste aantal schoolverlaters bevindt zich op het mbo (197 leerlingen).

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Mooi weer buiten, succes met de examens binnen!
Eindexamens: 'Brinta, mango's en sinaasappelsap'
Examenterugblik: 'Was nooit de vraag of ik zou slagen'
Veel voortijdige schoolverlaters in Zuid-Limburg
Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen