Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanpak stikstofproblemen: provincie wil 200 miljoen van Rijk

Geplaatst opwoensdag 11 december 2019 - 7:27

Het provinciebestuur wil ruim 200 miljoen euro van het Rijk voor de aanpak van de stikstofproblemen in Limburg.

Ruim de helft daarvan is bestemd voor het herstel van natuur in beschermde Natura 2000-gebieden.

Extra aandacht
Met de andere 100 miljoen zouden agrarische bedrijven rondom die gebieden opgekocht moeten worden of innovatie mogelijk gemaakt moeten worden. Daardoor moet de uitstoot van stikstof dalen. CDA-gedeputeerde Hubert Mackus maakte dat duidelijk tijdens een informatiebijeenkomst voor het Limburgs Parlement over de aanpak van de stikstofproblemen.

Extra aandacht
Volgens de deputé heeft Limburg samen met Overijssel de meeste Natura 2000-gebieden van Nederland. "En dat vergt extra aandacht. Het Rijk moet over de brug komen zodat we versneld per gebied eraan kunnen werken dat we weer vergunningen kunnen verlenen voor mensen in de bouw, de landbouw en de industrie", aldus Mackus.

Lees ook: Deputé: volgende week duidelijkheid over stikstofmaatregelen

Ammoniak
De gedeputeerde vindt dat Limburg al veel aan de uitstoot heeft gedaan, bijvoorbeeld door met Noord-Brabant voor te schrijven dat de ammoniak in elke nieuwe stal met 85 procent moet verminderen. Het provinciebestuur komt volgende week met het eerder beloofde Aanvalsplan Stikstof. Kern daarvan is dat per gebied of regio wordt bekeken wat nodig is om aan de uitspraak van de Raad van State van mei te voldoen.

Raad van State
Die Raad van State bepaalde dat er eerst sprake moet zijn van een daadwerkelijke daling van de uitstoot van stikstof voordat er nieuwe - economische - ontwikkelingen mogen plaatsvinden. Bovendein mag daar geen voorschotje op worden genomen, zoals de praktijk was.

Lees ook: Petitie boerinnen ruim 3.500 keer getekend

Verschillen
Het provinciebestuur presenteert volgende week ook een eerste analyse van de resultaten in drie proefgebieden. Die moet duidelijk maken hoe de situatie is rond Greenport Venlo, rond chemisch bedrijventerrein Chemelot in Sittard-Geleen en rond de natuurgebieden in Leudal. "We willen inzichtelijk krijgen wat de verschillen zijn en wat dat in de praktijk voor het beleid betekent", zo stelt Mackus.

Inventief
De gedeputeerde wijst er verder op dat het moeilijker is om de stikstofproblemen in Zuid-Limburg op te lossen dan in Noord-en Midden-Limburg. "Het is eigenlijk het omgekeerde van wat vaak gedacht wordt. De intensieve veehouderij in Noord- en Midden-Limburg is al lang heel inventief en heeft daar ook al veel in geïnvesteerd. Tegelijk zijn de natuurgebieden veel robuuster en groter."

Ingewikkelder
Zuid-Limburg telt veel kleine, unieke en kwetsbare natuurgebiedjes. "Dus is het ingewikkelder om daar voor minder stikstof te zorgen", zo verklaart de gedeputeerde.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen