Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanpak stikstofproblemen: provincie wil 200 miljoen van Rijk

Geplaatst opwoensdag 11 december 2019 - 7:27

Het provinciebestuur wil ruim 200 miljoen euro van het Rijk voor de aanpak van de stikstofproblemen in Limburg.

Ruim de helft daarvan is bestemd voor het herstel van natuur in beschermde Natura 2000-gebieden.

Extra aandacht
Met de andere 100 miljoen zouden agrarische bedrijven rondom die gebieden opgekocht moeten worden of innovatie mogelijk gemaakt moeten worden. Daardoor moet de uitstoot van stikstof dalen. CDA-gedeputeerde Hubert Mackus maakte dat duidelijk tijdens een informatiebijeenkomst voor het Limburgs Parlement over de aanpak van de stikstofproblemen.

Extra aandacht
Volgens de deputé heeft Limburg samen met Overijssel de meeste Natura 2000-gebieden van Nederland. "En dat vergt extra aandacht. Het Rijk moet over de brug komen zodat we versneld per gebied eraan kunnen werken dat we weer vergunningen kunnen verlenen voor mensen in de bouw, de landbouw en de industrie", aldus Mackus.

Lees ook: Deputé: volgende week duidelijkheid over stikstofmaatregelen

Ammoniak
De gedeputeerde vindt dat Limburg al veel aan de uitstoot heeft gedaan, bijvoorbeeld door met Noord-Brabant voor te schrijven dat de ammoniak in elke nieuwe stal met 85 procent moet verminderen. Het provinciebestuur komt volgende week met het eerder beloofde Aanvalsplan Stikstof. Kern daarvan is dat per gebied of regio wordt bekeken wat nodig is om aan de uitspraak van de Raad van State van mei te voldoen.

Raad van State
Die Raad van State bepaalde dat er eerst sprake moet zijn van een daadwerkelijke daling van de uitstoot van stikstof voordat er nieuwe - economische - ontwikkelingen mogen plaatsvinden. Bovendein mag daar geen voorschotje op worden genomen, zoals de praktijk was.

Lees ook: Petitie boerinnen ruim 3.500 keer getekend

Verschillen
Het provinciebestuur presenteert volgende week ook een eerste analyse van de resultaten in drie proefgebieden. Die moet duidelijk maken hoe de situatie is rond Greenport Venlo, rond chemisch bedrijventerrein Chemelot in Sittard-Geleen en rond de natuurgebieden in Leudal. "We willen inzichtelijk krijgen wat de verschillen zijn en wat dat in de praktijk voor het beleid betekent", zo stelt Mackus.

Inventief
De gedeputeerde wijst er verder op dat het moeilijker is om de stikstofproblemen in Zuid-Limburg op te lossen dan in Noord-en Midden-Limburg. "Het is eigenlijk het omgekeerde van wat vaak gedacht wordt. De intensieve veehouderij in Noord- en Midden-Limburg is al lang heel inventief en heeft daar ook al veel in geïnvesteerd. Tegelijk zijn de natuurgebieden veel robuuster en groter."

Ingewikkelder
Zuid-Limburg telt veel kleine, unieke en kwetsbare natuurgebiedjes. "Dus is het ingewikkelder om daar voor minder stikstof te zorgen", zo verklaart de gedeputeerde.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen