Overslaan en naar de inhoud gaan

'Aanpak mestverwerker America zaak van lange adem'

Geplaatst opmaandag 19 oktober 2020 - 6:51

Gedeputeerde Robert Housmans (PVV) zegt zich er geregeld aan te ergeren dat het lang duurt voordat opgetreden kan worden tegen een bedrijf dat de milieuregels overtreedt.

"Het is vaak een zaak van lange adem en moeilijk uit te leggen aan omwonenden, maar zo werkt het bestuursrecht", zo stelde Housmans in een statencommissie.

Stankoverlast
Die sprak over mestverwerker Agro America in Horst. Dat bedrijf verwerkte jarenlang meer mest dan toegestaan en zorgde daardoor veel stankoverlast in de omgeving. Volgens Housmans werpt het handhavingsbeleid uiteindelijk toch zijn vruchten af en is de situatie aanzienlijk verbeterd. "We hopen de omwonenden te laten zien dat we er wel degelijk bovenop zitten en het probleem willen oplossen."

Nieuwe vergunning
In een statencommissie was er veel kritiek op de manier waarop het provinciebestuur in het dossier heeft opgetreden. Ook omdat het bedrijf een nieuwe vergunning kreeg op basis waarvan er veel meer mest mag worden verwerkt - 160.000 ton per jaar - waardoor het optreden tegen overtredingen zou worden gefrustreerd.

Goede voorbeeld geven
GroenLinks en D66 vroegen zich af waarom het mestverwerkingsbedrijf niet tijdelijk is gesloten of de vergunning is ingetrokken. "We moeten het goede voorbeeld geven en burgers laten zien dat we voor hen opkomen. Welk beeld roept dit op bij omwonenden en andere bedrijven die wel goed hun best doen", zo verklaarde GroenLinks. D66 stelde de gang van zaken niet te kunnen uitleggen. "Omwonenden, de gemeente Horst aan de Maas en boeren begrijpen het niet." Het CDA verklaarde dat de gang van zaken geen schoonheidsprijs verdient en dat ernstig tekort is geschoten wat betreft handhaving.

Handjeklap
Met het oog op de gang van zaken rond de nieuwe vergunning, meldde de SP 'niet te geloven in toeval. Dat er net een nieuwe vergunning wordt verleend, waardoor de handhaving onderuit wordt gehaald'. Maar zowel gedeputeerde van vergunningen Ruud Burlet (Forum voor Democratie) als Housmans van handhaving ontkenden categorisch dat er sprake was geweest van 'handjeklap'. "Ik kan heel goed de onrust bij omwonenden en uw vragen begrijpen", zo antwoordde Burlet de statencommissie. "Maar we moeten ook het belang van de ondernemer in het oog houden al loopt hij wel vaak voor de muziek uit. De vergunningaanvraag is al in 2016 ingediend. Dus die procedure liep al heel lang", zo stelde de gedeputeerde. "De wet werkt zo dat tegelijk een vergunning kan worden behandeld en dat kan worden gehandhaafd bij overtredingen."

Dwangsom
Gedeputeerde Housmans wees er nog op dat een dwangsom vanwege een overtreding niet hetzelfde is als een parkeerboete. "Een dwangsom is bedoeld om af te dwingen dat er einde wordt gemaakt aan een overtreding. Maar er kan ook juridisch bezwaar tegen worden aangetekend wat ook weer voor vertraging zorgt", zo betoogde Housmans. Hij vond ook dat de dwangsommen hebben gewerkt. "De gaten en kieren in het pand zijn goed dichtgemaakt om de stank tegen te gaan. Al is dat wel te laat gebeurd en moet Agro America daarom een dwangsom van 3450 euro alsnog betalen. En er is ook een veel betere luchtwassers-installatie geïnstalleerd die de stankoverlast fors moet beperken."

'Ook dat houden we volgens hetzelfde stramien strikt in de gaten. Er wordt heel intensief gecontroleerd', zo hield Housmans de statencommissie voor.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen