Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanpak autobranden Weert ook elders in Limburg toegepast

Geplaatst opvrijdag 16 oktober 2015 - 16:57

Het grootschalig onderzoek naar de tientallen autobranden in Weert heeft geleid tot nieuwe opsporingstechnieken.

Die worden nu ook elders in de provincie toegepast, onder meer in Sittard en Maastricht. Die steden worden momenteel geteisterd door autobranden. Dat blijkt uit een reconstructie van de Weertse autobranden door Dagblad De Limburger.

Blusdeken
Nieuw is onder meer het gebruik van een blusdeken door de brandweer om eventuele sporen niet meteen weg te spoelen bij het blussen. Die tip kwam destijds uit Vught, waar in twee jaar ruim veertig auto’s door brand zijn verwoest.

Het leidde in Weert tot de vondst van aanmaakblokjes op een wiel. "Zo kregen we zicht op de werkwijze van de brandstichters”, zegt Jeroen Frijns, die vanaf 2011 als teamleider bij het Weerter autobrandenonderzoek betrokken was.

Expertise
Naast de nieuwe werkwijze, wordt regelmatig de expertise ingeroepen van de rechercheurs die destijds bij het onderzoek betrokken waren.

In Weert gingen tussen 2009 en 2012 ruim zeventig voertuigen in vlammen op. Voor een aantal van die branden zijn in juli vijf mensen veroordeeld. De twee hoofdverdachten kregen 2,5 en 5 jaar celstraf. Het brein achter die branden, die 30 maanden cel kreeg, is in hoger beroep gegaan.

Een reconstructie van het Weerter autobrandenonderzoek verschijnt zaterdag in de Limburgse kranten.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Twee autobranden in Weertse wijk Groenewoud
Monumentale boom zwaar beschadigd door brand
Politie zoekt man na mislukte poging tot brandstichting
Auto's gaan in vlammen op in Maasbracht
Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen