Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanpak autobranden Weert ook elders in Limburg toegepast

Geplaatst opvrijdag 16 oktober 2015 - 16:57

Het grootschalig onderzoek naar de tientallen autobranden in Weert heeft geleid tot nieuwe opsporingstechnieken.

Die worden nu ook elders in de provincie toegepast, onder meer in Sittard en Maastricht. Die steden worden momenteel geteisterd door autobranden. Dat blijkt uit een reconstructie van de Weertse autobranden door Dagblad De Limburger.

Blusdeken
Nieuw is onder meer het gebruik van een blusdeken door de brandweer om eventuele sporen niet meteen weg te spoelen bij het blussen. Die tip kwam destijds uit Vught, waar in twee jaar ruim veertig auto’s door brand zijn verwoest.

Het leidde in Weert tot de vondst van aanmaakblokjes op een wiel. "Zo kregen we zicht op de werkwijze van de brandstichters”, zegt Jeroen Frijns, die vanaf 2011 als teamleider bij het Weerter autobrandenonderzoek betrokken was.

Expertise
Naast de nieuwe werkwijze, wordt regelmatig de expertise ingeroepen van de rechercheurs die destijds bij het onderzoek betrokken waren.

In Weert gingen tussen 2009 en 2012 ruim zeventig voertuigen in vlammen op. Voor een aantal van die branden zijn in juli vijf mensen veroordeeld. De twee hoofdverdachten kregen 2,5 en 5 jaar celstraf. Het brein achter die branden, die 30 maanden cel kreeg, is in hoger beroep gegaan.

Een reconstructie van het Weerter autobrandenonderzoek verschijnt zaterdag in de Limburgse kranten.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Twee autobranden in Weertse wijk Groenewoud
Monumentale boom zwaar beschadigd door brand
Politie zoekt man na mislukte poging tot brandstichting
Auto's gaan in vlammen op in Maasbracht
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen