De vernieuwende aanpak bij de A2-ondertunneling in Maastricht, kan rekenen op internationale interesse.
Steeds meer delegaties uit steden met een vergelijkbaar verkeers- en leefbaarheidsprobleem maken hun opwachting in Maastricht-Oost om zich te laten bijpraten over de combinatie van ondertunneling en gebiedsontwikkeling.
Boston en Parijs
Maastrichts verkeerswethouder John Aarts meldt in het jaarverslag 2015 van het projectbureau A2 dat de Maastrichtse aanpak op vakcongressen als voorbeeld dient, naast vergelijkbare infrastructurele projecten in Boston (Big Dig), Parijs (Rive Gauche) en Madrid (Rio). Zo worstelt Antwerpen al vele jaren met de dagelijkse verkeerschaos op de ringweg rond de havenstad. Maastricht geldt er nu als voorbeeld om eindelijk te komen tot een oplossing, zo is bepaald na een bezoek aan de A2-tunnel.
In gebruik genomen
Die tunnel moet vanaf december fasegewijs in gebruik worden genomen. Dat gebeurt in twee stappen: in eerste aanleg gaan drie van de vier buizen open, later volgt de vierde. Bovengronds kan dan de tijdelijke N2 verdwijnen. Het totale verkeerssysteem rond de tunnel moet medio 2017 functioneel zijn. Dan volgt de aanleg van de Groene Loper, het bovengrondse bomenlint tussen Avenue Ceramique en de Landgoederenzone, zes kilometer noordelijker.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.