Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanmoedigingspremie voor Fortuna: 'Dit is best ernstig'

Geplaatst opmaandag 17 mei 2021 - 10:28

Het is 'best ernstig' als blijkt dat FC Emmen Fortuna Sittard daadwerkelijk een aanmoedigingspremie in het vooruitzicht heeft geboden om goed te presteren in de laatste Eredivisiewedstrijd van het seizoen.

Volgens Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit, moet hier wel serieus naar gekeken worden. "In het reglement van de KNVB is vastgesteld dat het niet is toegestaan om geld in het vooruitzicht te stellen voor een bepaalde prestatie", vertelt Olfers op L1 Radio.

Mogelijke sancties
De vraag is: wat gaat er nu gebeuren? Dat ligt eraan of iemand zich daadwerkelijk schuldig heeft gemaakt aan het aanbieden van een aanmoedigingspremie. En zo ja, wie. Volgens de hoogleraar maakt het KNVB-reglement onderscheid tussen een organisatie, zoals een voetbalclub en individuele spelers. "Als een club dit doet, kunnen er sancties opgelegd worden. Die variëren, in het meest ernstige geval gaat het bijvoorbeeld om puntenaftrek. In het geval van een speler zou er een schorsing kunnen volgen."

Melding bij voetbalbond
De Fortunezen werd voor de laatste speelronde, zondagmiddag, een premie in het vooruitzicht gesteld om tijdens het duel met Willem II vol voor de overwinning te gaan. De club uit Sittard heeft er melding van gemaakt bij de KNVB.

Lees ook: Fortuna bedankt voor premie FC Emmen en schakelt KNVB in

FC Emmen ontkent dat het een aanmoedigingspremie heeft aangeboden aan Fortuna Sittard. Volgens voorzitter Ronald Lubbers is alleen contact geweest tussen de spelers van beide clubs. "Onzin, er is wel tussen spelers wat geroezemoes geweest", zegt Lubbers. "Dat is vervolgens bij de directie van beide clubs neergelegd, maar dit mag gewoon niet. Dus dat doen we ook niet. Hou op, zeg."

Nederlaag
Aanmoedigingspremie of niet, het hielp de ploeg uit Emmen niet. Fortuna Sittard verloor de laatste wedstrijd van de competitie in de Eredivisie. In Tilburg versloeg Willem II de Fortunezen met 2-1. FC Emmen moet de play-offs in om degradatie uit de Eredivisie te voorkomen.

Trainer Sjors Ultee houdt zich op de vlakte. "Volgens mij speelt er eigenlijk helemaal niks. Het verhaal is groter gemaakt dan dat het is."

Niet iets nieuws
"Klaarblijkelijk is het serieus genoeg geweest voor Fortuna om er melding van te maken bij de KNVB", zegt Olfers daarover. "Nu is het aan de KNVB om nader uit te zoeken wat er precies gebeurd is. En dan kunnen ze beoordelen of er sprake is geweest van een overtreding van het reglement." Olfers zegt dat Fortuna gehandeld heeft zoals dat van een club verwacht wordt.

In het verleden gebeurde het regelmatig dat clubs elkaar aanmoedigingspremies beloofden of via sponsoren goederen aanboden, als extra motivatie. De KNVB heeft recent in de reglementen opgenomen dat clubs elkaar niet rechtstreeks geld of "een of meer op geld waardeerbare prestaties" mogen aanbieden. Ook het aannemen daarvan is als ongeoorloofd opgenomen in de reglementen (artikel 57). "Het is nu aan de aanklager om te kijken wat hij hiermee doet", aldus de KNVB.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen