Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanklacht tegen agent om discriminatie geseponeerd

Geplaatst opvrijdag 22 januari 2021 - 10:59

De discriminatiezaak die was aangespannen tegen een politieagent na diens opmerking tegen een groep mannen in Vijlen, is geseponeerd.

Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt. Volgens het OM is er geen strafrechtelijk bewijs voor discriminatie en belediging, en wordt de agent dus niet vervolgd.

'Jullie afkomst'
De politieman maakte afgelopen zomer tijdens een controle op stroperij in Camerig de opmerking "Mannen van jullie afkomst gaan niet wandelen met 29 graden" tegen een groep van zes mannen. Twee van hen hadden een donkere huidskleur, twee waren getint en twee mannen hadden een witte huidskleur. De opmerking werd vastgelegd op camera.

Lees ook: Aangifte tegen agent na discriminerende opmerking

Urmond
Een van de mannen, Loekanga Nzuzi uit Urmond, deed aangifte van discriminatie. De politie had al eerder al excuses aangeboden en toegegeven dat de opmerking 'onhandig' was, maar daarmee nam de Urmondenaar geen genoegen.

Generatie
Volgens het Openbaar Ministerie sprak de agent met zijn opmerking alle zes de mannen aan, en niet alleen de vier getinte mannen. "De agent heeft het specifiek over de zes personen die daar aanwezig waren en niet over een groep mensen vanwege ras in het algemeen", aldus de officier van justitie die de zaak bekeek. "De uitlating valt dus niet onder de kwalificatie 'ras', omdat de bewoording 'afkomst' hier niet lijkt te verwijzen naar ras of huidskleur, maar eerder op het type jongeren en/of leeftijd of generatie."

Het OM voegt daaraan toe dat de aangever in een brief op de hoogte is gesteld van het seponeren van de zaak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen