Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanklacht tegen agent om discriminatie geseponeerd

Geplaatst opvrijdag 22 januari 2021 - 10:59

De discriminatiezaak die was aangespannen tegen een politieagent na diens opmerking tegen een groep mannen in Vijlen, is geseponeerd.

Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt. Volgens het OM is er geen strafrechtelijk bewijs voor discriminatie en belediging, en wordt de agent dus niet vervolgd.

'Jullie afkomst'
De politieman maakte afgelopen zomer tijdens een controle op stroperij in Camerig de opmerking "Mannen van jullie afkomst gaan niet wandelen met 29 graden" tegen een groep van zes mannen. Twee van hen hadden een donkere huidskleur, twee waren getint en twee mannen hadden een witte huidskleur. De opmerking werd vastgelegd op camera.

Lees ook: Aangifte tegen agent na discriminerende opmerking

Urmond
Een van de mannen, Loekanga Nzuzi uit Urmond, deed aangifte van discriminatie. De politie had al eerder al excuses aangeboden en toegegeven dat de opmerking 'onhandig' was, maar daarmee nam de Urmondenaar geen genoegen.

Generatie
Volgens het Openbaar Ministerie sprak de agent met zijn opmerking alle zes de mannen aan, en niet alleen de vier getinte mannen. "De agent heeft het specifiek over de zes personen die daar aanwezig waren en niet over een groep mensen vanwege ras in het algemeen", aldus de officier van justitie die de zaak bekeek. "De uitlating valt dus niet onder de kwalificatie 'ras', omdat de bewoording 'afkomst' hier niet lijkt te verwijzen naar ras of huidskleur, maar eerder op het type jongeren en/of leeftijd of generatie."

Het OM voegt daaraan toe dat de aangever in een brief op de hoogte is gesteld van het seponeren van de zaak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen