Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanhoudende droogte veel erger dan natuurbranden

Geplaatst opzaterdag 5 december 2020 - 6:58

De aanhoudende droogte heeft veel meer schade aan de natuur aangericht dan de enorme natuurbranden in de Peel en de Meinweg eerder dit jaar.

Dat zeggen deskundigen tegen L1.

Heikikker
Zowel de Meinweg als de Peel heeft veel last van de langdurige droogte in de zomermaanden. Sommige vennen en poelen staan nog steeds droog. Op andere plekken staat het water tot wel een meter lager dan normaal rond deze tijd van het jaar. "Dat is funest voor onder meer de heikikker. Die is hier in de Peel op veel plaatsen al verdwenen", zegt ecoloog Piet van den Munckhof van Staatsbosbeheer. "De enorme brand in april van dit jaar was erg, maar de langdurige droogte is veel erger voor de natuur."

Droogte
Ook de werkgroep Behoud de Peel, die zich al tientallen jaren inzet voor dit natuurgebied, noemt de droogte een veel groter probleem dan de brand die bijna 800 hectare natuur verwoestte. Wim van Opbergen van de werkgroep: "Veel soorten als de zonnedauw, dopheide, veenmos, veenbes en lavendelheide zijn vrijwel verdwenen omdat de Peel verdroogt."

Grondwater
Van Opbergen denkt dat het grondwaterpeil nog steeds minstens een halve meter te laag staat in de Peel. Veel kwetsbare soorten moeten zomer en winter met hun wortels in het water staan. "Als het waterpeil daalt, verdwijnen ze langzaam maar zeker."

Grondwaterstanden Deurnesche Peel
Foto: Waterschap Aa en Maas

Meinweg
Ook op de Meinweg, waar in april zo’n driehonderd voetbalvelden natuur werden verwoest door het vuur, is de schade van de droogte veel groter dan de schade door de brand. Bioloog Ton Lenders: "De natuurbrand heeft veel heide verwoest, maar die herstelt zich wel weer. De droogte is veel erger. Moerasachtige gebieden zijn verdwenen en het water in de vennen staat tot anderhalve meter te laag. Dat is rampzalig voor kikkers en libellen."

Vegetatie
Zowel op de Meinweg als in de Peel verandert de vegetatie in rap tempo. Door de verdroging komen er steeds meer planten op die goed tegen het veranderende klimaat kunnen, zoals de adelaarsvaren en het pijpestrootje. Het nadeel hiervan is dat juist deze planten die ruim een meter hoog kunnen worden, in het najaar afsterven en in het voorjaar tijdens een lange droge periode de ideale brandstof zijn voor een grote natuurbrand.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen