Overslaan en naar de inhoud gaan

Aangifte na weghalen Roermondse dassen om 'pletten' dieren

Geplaatst opdinsdag 9 maart 2021 - 23:07

De Zoogdierwerkgroep van natuurorganisatie IVN in Roermond heeft aangifte gedaan tegen de projectontwikkelaar die in de Limburgse stad een stuk grond bouwrijp maakt en daarbij dieren zou hebben "geplet of verstikt".

Het gaat om het stuk grond waar vorig maand met toestemming van de provincie vier dassen zijn weggehaald.

Konijnen
Nadat de dassen weg waren, werd met groot materieel het terrein bouwrijp gemaakt, waarbij onder meer konijnen, vossen en bunzingen het loodje zouden hebben gelegd, en mogelijk eekhoorntjes met hun jongen zijn verdreven, aldus de werkgroep.

Dassen
In opdracht van de provincie Limburg werd in februari op een braakliggend stuk land aan de Hambeek in Roermond een dassengezin van vader, moeder en twee baby's gevangen en vervolgens naar een dierenopvang in het Belgische Opglabbeek gebracht. Daar zitten ze nog steeds.

Lees ook: Gevangen dassen toch niet naar Vlodrop

Ontheffing
De dassen moesten weg omdat op de lap grond nieuwbouw is gepland. Normaal mogen dassen niet tijdens de paar- en zoogtijd verplaatst worden. Maar de provincie zorgde tot woede van natuurbeschermers voor een ontheffing, omdat de projectontwikkelaar snel aan de slag wilde, waarna de dassen werden gevangen. Statenlid Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren deed hiervoor eerder al aangifte wegens dierenmishandeling.

Bouwrijp maken
Op 1 maart is begonnen met het bouwrijp maken van het voormalige leefgebied van het dassengezin. Zo zijn bomen op het terrein gekapt en vegetatie verwijderd. Daarbij zouden volgens de natuurorganisaties dieren gedood of verdreven zijn. Mogelijk zit er volgens de organisaties nog een das, maar daar is niet naar gezocht.

Lees ook: Meerdere dassen gevonden bij burcht televisietoren Roermond

Boos
De organisaties zijn ook boos omdat er nog steeds niet voor nieuw onderkomen is gezorgd voor de gevangen dassen. Moeder das heeft de twee gevangen baby-dasjes verstoten, omdat moeder en de baby's te lang van elkaar gescheiden waren. "De jonge dasjes zijn nu weesjes", aldus de werkgroep.

De projectontwikkelaar was dinsdagavond niet voor commentaar bereikbaar. In mei wordt begonnen met de bouw van de 35 nieuwe vrijstaande woningen, die inmiddels allemaal verkocht zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen