Overslaan en naar de inhoud gaan

Aangifte kampbewoners tegen 'discriminatie' burgemeesters

Geplaatst opmaandag 10 december 2018 - 10:02

De Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners en een aantal organisaties doen aangifte tegen een aantal burgemeesters van Limburg.

Dat meldt de NOS.

​Nieuwe standplaatsen
In oktober vroegen meerdere woonwagenbewoners in Limburg aandacht voor nieuwe standplaatsen. In Beek, Heythuysen, Heerlen en Maastricht kwamen ze in actie door diverse locaties te bezetten.

De vereniging is het niet eens met het beeld van de woonwagenbewoners dat door de burgemeesters wordt geschetst en vindt dat er wordt gediscrimineerd en gepolariseerd. De aangifte zal maandagmorgen in Utrecht worden overhandigd aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Bezwaar
De burgemeesters tekenden in oktober bezwaar aan tegen het woonwagenbeleid van Ollongren, waarin gemeenten werden gevraagd ruimte te creëren voor woonwagenbewoners. Ze maakten zich zorgen over de dagelijkse veiligheid. ‘Wij zien namelijk helaas een praktijk waarbij (georganiseerde en ondermijnende) criminaliteit de eerbiediging van de culturele identiteit van Sinti, Roma en woonwagenbewoners onder druk zet', zo stelden de burgemeesters in hun bezwaar.

Gemeenten voerden een zogenoemd uitsterfbeleid door, waarmee woonwagenplekken langzaamaan zouden verdwijnen. Dat mocht niet meer van de minister en het College voor de Rechten van de Mens, die het discriminerend noemden.

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen