Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Aangifte kampbewoners tegen 'discriminatie' burgemeesters

Geplaatst opmaandag 10 december 2018 - 10:02

De Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners en een aantal organisaties doen aangifte tegen een aantal burgemeesters van Limburg.

Dat meldt de NOS.

​Nieuwe standplaatsen
In oktober vroegen meerdere woonwagenbewoners in Limburg aandacht voor nieuwe standplaatsen. In Beek, Heythuysen, Heerlen en Maastricht kwamen ze in actie door diverse locaties te bezetten.

De vereniging is het niet eens met het beeld van de woonwagenbewoners dat door de burgemeesters wordt geschetst en vindt dat er wordt gediscrimineerd en gepolariseerd. De aangifte zal maandagmorgen in Utrecht worden overhandigd aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Bezwaar
De burgemeesters tekenden in oktober bezwaar aan tegen het woonwagenbeleid van Ollongren, waarin gemeenten werden gevraagd ruimte te creëren voor woonwagenbewoners. Ze maakten zich zorgen over de dagelijkse veiligheid. ‘Wij zien namelijk helaas een praktijk waarbij (georganiseerde en ondermijnende) criminaliteit de eerbiediging van de culturele identiteit van Sinti, Roma en woonwagenbewoners onder druk zet', zo stelden de burgemeesters in hun bezwaar.

Gemeenten voerden een zogenoemd uitsterfbeleid door, waarmee woonwagenplekken langzaamaan zouden verdwijnen. Dat mocht niet meer van de minister en het College voor de Rechten van de Mens, die het discriminerend noemden.

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen