Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Aangifte kampbewoners tegen 'discriminatie' burgemeesters

Geplaatst opmaandag 10 december 2018 - 10:02

De Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners en een aantal organisaties doen aangifte tegen een aantal burgemeesters van Limburg.

Dat meldt de NOS.

​Nieuwe standplaatsen
In oktober vroegen meerdere woonwagenbewoners in Limburg aandacht voor nieuwe standplaatsen. In Beek, Heythuysen, Heerlen en Maastricht kwamen ze in actie door diverse locaties te bezetten.

De vereniging is het niet eens met het beeld van de woonwagenbewoners dat door de burgemeesters wordt geschetst en vindt dat er wordt gediscrimineerd en gepolariseerd. De aangifte zal maandagmorgen in Utrecht worden overhandigd aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Bezwaar
De burgemeesters tekenden in oktober bezwaar aan tegen het woonwagenbeleid van Ollongren, waarin gemeenten werden gevraagd ruimte te creëren voor woonwagenbewoners. Ze maakten zich zorgen over de dagelijkse veiligheid. ‘Wij zien namelijk helaas een praktijk waarbij (georganiseerde en ondermijnende) criminaliteit de eerbiediging van de culturele identiteit van Sinti, Roma en woonwagenbewoners onder druk zet', zo stelden de burgemeesters in hun bezwaar.

Gemeenten voerden een zogenoemd uitsterfbeleid door, waarmee woonwagenplekken langzaamaan zouden verdwijnen. Dat mocht niet meer van de minister en het College voor de Rechten van de Mens, die het discriminerend noemden.

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen