Overslaan en naar de inhoud gaan

'Aandeel vrouwen in gemeentepolitiek moet omhoog'

Geplaatst opdonderdag 8 maart 2018 - 6:00

Vrouwen zouden een groter aandeel moeten krijgen in Limburgse gemeenteraden. Dat zegt Klaartje Peters, hoogleraar lokaal bestuur van de Universiteit Maastricht.

Limburg noteert het laagste percentage vrouwelijke gemeenteraadsleden (23 procent), en qua wethouders (13 procent) scoort alleen Drenthe lager.

Vrouwelijke burgemeesters
Als het echter gaat over vrouwelijke burgemeesters, is het beeld volledig anders. Daar voert Limburg met 33 procent de nationale ranglijst aan, geen enkele provincie heeft meer vrouwelijke burgemeesters.

Politieke cultuur
Volgens Peters heeft het lage aandeel van vrouwen in de gemeentepolitiek vooral te maken met de politieke cultuur. "Vrouwen storen zich meer dan mannen aan de profileringsdrang, aan het haantjesgedrag", zo zegt Peters. "Uit onderzoek blijkt ook dat vrouwen zich minder snel kandidaat stellen, ze wachten tot ze gevraagd worden. En ze vertrekken sneller uit de politiek, vaak door tijdsgebrek".

Hoge werkdruk
Onderzoek van de NOS en L1 laat zien dat ook de hoge werkdruk van gemeenteraadsleden een belangrijke reden was voor vrouwen om de politiek te verlaten. Die druk hangt samen met de grootte van de gemeente. In grotere steden besteedt een raadslid gemiddeld 27 uur aan het raadswerk, in kleinere gemeenten is dat 12 uur. Ruim 61 procent van de raadsleden noemt de werkdruk een negatief aspect van de functie. Vrouwen ervaren die druk als een groter probleem dan mannen.

Vrouwelijke burgemeester
Volgens Peters moeten gemeenten en partijen actief op zoek gaan naar vrouwen voor de gemeentepolitiek. "Dat is eigenlijk wat de Commissaris van de Koning gedaan heeft in Limburg, met het groeiende aantal vrouwelijke burgemeesters van de laatste jaren", aldus Peters. "Een percentage van 21 procent vrouwelijke raadsleden in Limburg is echt heel weinig. Maar het goede nieuws is het grote aantal vrouwelijke burgemeesters in Limburg, en zeker niet van de kleinste gemeenten. Die burgemeesters kunnen een belangrijke rol spelen, dat verandert mogelijk zo'n starre politieke cultuur. Je ziet bijvoorbeeld in Maastricht dat het er met een vrouwelijke burgemeester net iets anders aan toe gaat."

Voor Wij Zijn Limburg sprak L1 met burgemeester Nicole Ramaekers van Gulpen-Wittem.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen