Overslaan en naar de inhoud gaan

'Aandeel vrouwen in gemeentepolitiek moet omhoog'

Geplaatst opdonderdag 8 maart 2018 - 6:00

Vrouwen zouden een groter aandeel moeten krijgen in Limburgse gemeenteraden. Dat zegt Klaartje Peters, hoogleraar lokaal bestuur van de Universiteit Maastricht.

Limburg noteert het laagste percentage vrouwelijke gemeenteraadsleden (23 procent), en qua wethouders (13 procent) scoort alleen Drenthe lager.

Vrouwelijke burgemeesters
Als het echter gaat over vrouwelijke burgemeesters, is het beeld volledig anders. Daar voert Limburg met 33 procent de nationale ranglijst aan, geen enkele provincie heeft meer vrouwelijke burgemeesters.

Politieke cultuur
Volgens Peters heeft het lage aandeel van vrouwen in de gemeentepolitiek vooral te maken met de politieke cultuur. "Vrouwen storen zich meer dan mannen aan de profileringsdrang, aan het haantjesgedrag", zo zegt Peters. "Uit onderzoek blijkt ook dat vrouwen zich minder snel kandidaat stellen, ze wachten tot ze gevraagd worden. En ze vertrekken sneller uit de politiek, vaak door tijdsgebrek".

Hoge werkdruk
Onderzoek van de NOS en L1 laat zien dat ook de hoge werkdruk van gemeenteraadsleden een belangrijke reden was voor vrouwen om de politiek te verlaten. Die druk hangt samen met de grootte van de gemeente. In grotere steden besteedt een raadslid gemiddeld 27 uur aan het raadswerk, in kleinere gemeenten is dat 12 uur. Ruim 61 procent van de raadsleden noemt de werkdruk een negatief aspect van de functie. Vrouwen ervaren die druk als een groter probleem dan mannen.

Vrouwelijke burgemeester
Volgens Peters moeten gemeenten en partijen actief op zoek gaan naar vrouwen voor de gemeentepolitiek. "Dat is eigenlijk wat de Commissaris van de Koning gedaan heeft in Limburg, met het groeiende aantal vrouwelijke burgemeesters van de laatste jaren", aldus Peters. "Een percentage van 21 procent vrouwelijke raadsleden in Limburg is echt heel weinig. Maar het goede nieuws is het grote aantal vrouwelijke burgemeesters in Limburg, en zeker niet van de kleinste gemeenten. Die burgemeesters kunnen een belangrijke rol spelen, dat verandert mogelijk zo'n starre politieke cultuur. Je ziet bijvoorbeeld in Maastricht dat het er met een vrouwelijke burgemeester net iets anders aan toe gaat."

Voor Wij Zijn Limburg sprak L1 met burgemeester Nicole Ramaekers van Gulpen-Wittem.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen