Overslaan en naar de inhoud gaan

Aandeel DSM stijgt met 65 procent en staat in top AEX

Geplaatst opmaandag 30 december 2019 - 21:51

De Koninklijke DSM N.V. uit Heerlen staat op de derde plaats in de top vijf van de Amsterdamse aandelenbeurs.

Dat blijkt uit een overzicht van de NOS.

65 procent
De waarde van een aandeel van de Limburgse chemiereus is met 65 procent gestegen. Kostte een DSM-aandeel op 2 januari 2019 nog 70,18 euro, op 30 december 2019 is de waarde 116,10 euro.

Galapagos
Het allersterkste aandeel op de Amsterdam Exchange Index (AEX) is van biotechnologiebedrijf Galapagos. Dat bedrijf zag de waarde van zijn aandelen met 130 procent stijgen. Op plek 2 staat de Veldhovense chipmachinebouwer ASML, met een stijging van 90 procent.

DSM laat Adyen achter zich. Het betaalplatform zag zijn aandeel met 50 procent stijgen. Verfmultinational AkzoNobel sluit de top 5 af met een stijging van 45 procent.

Recordhoogte
De financiële markten hebben een goed jaar achter de rug, met vooral stijgende aandelenkoersen. De AEX heeft sinds 2001 niet meer zo hoog gestaan en ook de beurzen op Wall Street, Parijs en Frankfurt stijgen naar recordhoogte.

Optimisme
Reden voor het optimisme op de beurs is volgens de NOS dat de economische groei weliswaar zijn piek gehad heeft, maar er geen recessie komt. De lage rente en het ruime monetaire beleid van zowel de Europese als Amerikaanse centrale bank zorgen voor een toevloed van geld.

Verliezers
Maar behalve winnaars zijn er ook verliezers op de Amsterdamse beurs. De grootste verliezer is ABN Amro. De bank zag het aandeel in 2019 met 20 procent in waarde dalen, gevolgd door staalconcert Arcelor Mittal (10 procent) en verzekeraar ASR. Die zag het aandeel met 2 procent in waarde afnemen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen