Overslaan en naar de inhoud gaan

A76 bij Belgische grens dicht vanwege klopjacht

Geplaatst opdonderdag 20 mei 2021 - 15:16

Vanwege de grootschalige klopjacht op de voortvluchtige en zwaarbewapende militair Jürgen Conings in de Belgisch-Limburgse bossen is de A76 bij de grens met België afgesloten in beide richtingen.

Verkeer dat via de A76 of de A2 bij Urmond naar België wil, wordt bij knooppunt Kerensheide gewezen op de situatie. Alle verkeer naar België wordt via de A2 naar Maastricht en Luik geleid. Vanaf knooppunt Kerensheide kan het verkeer wel gewoon via de A76 richting Heerlen rijden.

Op verzoek van België
Volgens woordvoerder Eric van Beerendonk van Rijkswaterstaat heeft België om de afsluiting van de snelweg verzocht, omdat de Belgische politie geen verkeer wil hebben in de buurt van het beboste grensgebied. "We houden nauw contact met de Belgische autoriteiten, maar we kunnen op dit moment nog niet zeggen hoe lang de afsluiting nodig is." Bekijk de actuele stand van zaken op de weg.

De E314 - het verlengde van de A76 in België - is al sinds woensdag dicht vanwege de politieactie. Het verkeer werd daar lokaal omgeleid, maar dat veroorzaakt flinke files en grote vertragingen.

Grootschalige klopjacht
Vlak over de Limburgse grens in Nationaal Park Hoge Kempen houdt de Belgische politie tussen Genk en Maasmechelen een grootschalige klopjacht op de voortvluchtige korporaal Jürgen Conings. De zwaarbewapende beroepsmilitair houdt er extreemrechtse ideeën op na en heeft ernstige dreigementen geuit tegen onder anderen de Belgische viroloog Marc van Ranst. De man zou zich in de bossen schuilhouden met een machinepistool en een handvuurwapen.

'Elementen in het dossier'
De federale overheid zegt dat vanwege 'elementen in het dossier' op die plek wordt gezocht. Wat die elementen zijn, wil een woordvoerder niet zeggen. Ook Raf Terwingen, de burgemeester van Maasmechelen, krijg niet te horen waarom uitgerekend in zijn gebied wordt gezocht.

De zoekactie begon nadat Conings maandagavond niet was thuisgekomen en er dinsdag afscheidsbrieven van hem werden gevonden. Aan de zoektocht doen speciale eenheden van de Belgische politie mee, evenals speurhonden en helikopters.

Hulp uit buitenland
Op de A76 zijn donderdag zeker twintig wagens van een speciale Duitse politie-eenheid gespot. Zij reden richting België, mogelijk om hulp te bieden aan de Belgische politie. Ook de Nederlandse politie staat paraat om bij te springen indien nodig, of actie te ondernemen mocht Conings de grens oversteken.

Lees ook: Nederlandse politie 'op scherp' rond klopjacht op militair

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen