Overslaan en naar de inhoud gaan

85 procent winkelpubliek Maastricht zaterdag was Waals

Geplaatst opdinsdag 1 december 2020 - 13:22

Van al het winkelend publiek in de binnenstad van Maastricht afgelopen zaterdag was maar liefst 85 procent van Waalse afkomst.

Dat zei burgemeester Annemarie Penn-te Strake dinsdag, terugblikkend op de drukte in het centrum afgelopen weekend. Het was zaterdag rond 16:00 uur zo druk dat ze op het punt stond de winkels te sluiten, maar net op dat moment liep de stad leeg.

Lees ook: Drukte Maastricht: burgemeester dreigt binnenstad te sluiten

Geen drastische maatregelen
Zondag was het publiek gevarieerder. "We dachten even dat het fout ging: kopstaartfiles overal maar uiteindelijk bleek het een mix te zijn van deels Belgen, Duitsers en eigen mensen", aldus Penn. Ze neemt vooralsnog geen drastische maatregelen om eventuele drukte komend weekend tegen te gaan. Er is geen Black Friday-weekend en de winkels in België zijn weer open. Daardoor hoopt en verwacht de burgemeester dat de drukte wel zal meevallen. "Wij zijn voorbereid. We hebben ons systeem van verschillende codes en daar horen verschillende acties bij. We hebben afgelopen weekend gezien dat dat werkt." Daarmee doelt Penn op de kleurcodes oranje en rood, waarbij de binnenstad kan worden afgesloten.

Beveiligers
Maastricht gaat wel extra beveiligers inzetten, naast de boa's en de zogenoemde hospitality guides. Deze gidsen zijn vriendelijk en uitnodigend, maar de beveiligers "staan er steviger met hun pakje aan", zo zei Penn. "Soms moet je een beetje meer je tanden laten zien, duidelijk maken dat dit niet kan", zei ze over de te grote opeenhoping van mensen met name in de twee grootste winkelstraten.

Volgens Penn is het type koper dat op dit moment de binnensteden opzoekt anders dan de normale shoppers: "Wat interessant is, is dat je een ander soort kopers hebt. Ze hebben een lijst met dingen die ze per se willen scoren. Ze zijn dan ook vasthoudender, en bereid langer ergens in de rij te blijven staan. "

België
Penn zei verder de gouverneur van de provincie Luik een brief te hebben gestuurd. Daarin vraagt ze of hij de Luikenaren wil aansporen niet over de grens te gaan. Burgemeester Marino Keulen van Lanaken riep op dat de Nederlandse autoriteiten de winkelende Belgen moesten bekeuren. Dat ziet Penn niet zitten omdat ze er niet de capaciteit voor heeft. Volgens haar waren er zes handhavers afgelopen zondag ingezet, en dat waren al twee meer dan normaal.

Lees ook: 'Nederlandse politie moet Belgische funshoppers beboeten'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen