Overslaan en naar de inhoud gaan

7.700 handtekeningen tegen jacht op wasbeer

Geplaatst opmaandag 1 april 2019 - 11:41

Een petitie tegen het openen van de jacht op wasberen in Limburg, was maandagochtend ruim 7.700 keer ondertekend.

De provincie heeft toestemming gegeven voor het afschieten van de dieren, omdat de wasbeer oprukt en gezondheidsrisico's en overlast veroorzaakt.

Handtekeningen
Stichting AAP, die de petitie vrijdagavond begon, is het daar niet mee eens. Ze stelt dat eerst gedegen onderzoek had moeten worden gedaan. Ook zegt de stichting dat het besluit niet is afgestemd met andere overheden en dat is verzuimd met deskundigen te kijken naar diervriendelijke alternatieven.

Lees ook: Provincie houdt vast aan afschieten wasberen

Flinke groei
De populatie wasberen groeit fors in Limburg. Eind 2017 was er een eerste melding van een wasbeer met jongen. De wasbeer opvangen, zoals de Partij voor de Dieren wil, kan niet, omdat het te duur is en onvoldoende effectief, liet de provincie eerder weten.

Lees ook: Afschieten wasberen: 'Verrassend hoe weinig kennis er is'

Europese aanpak
De provincie pleit voor Europese maatregelen, omdat de wasbeer vooral vanuit Duitsland de landsgrenzen naar Limburg overschrijdt. De wasbeer komt van nature niet voor in Nederland.

Stichting AAP gaat de provincie dinsdag een brief sturen over de kwestie met de handtekeningen erbij. Dinsdagochtend sluit ook de petitie.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Week van de Topvrouwen bij L1

Op donderdag 22 april wordt bekend wie de nieuwe Topvrouw van Limburg 2020-2021 is. Dat gebeurt tijdens een speciale live-uitzending van L1 vanuit de Muziekgieterij in Maastricht.

De finalisten zijn de Venlose advocaat Hayat Barrahmun (Boels Zanders Advocaten), Maria Jacobs (CEO van het Maastrichtse bestralingsinstituut Maastro) en Esther Paulus-Maalsté (storemanager van De Bijenkorf Maastricht). Het drietal is door een onafhankelijke jury uit een groot aantal kandidaten gekozen.

Stem nu: wie wordt de Topvrouw Limburg 2020-2021?
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen