Overslaan en naar de inhoud gaan

75 jaar vrijheid: VanVelzen bij start en prinses ontwerpt vaasje

Geplaatst opdinsdag 13 augustus 2019 - 16:06

Maan, Roel van Velzen en Lavinia Meijer treden op 31 augustus op in Terneuzen bij de start van de herdenking van de bevrijding en de viering van 75 jaar vrijheid.

Tijdens de viering in Terneuzen is er speciaal aandacht voor de bevrijding van Zuid-Nederland en de Slag om de Schelde eind 1944.

Bevrijding van Zuid-Nederland
Prinses Margarita de Bourbon de Parme heeft voor Royal Leerdam een Oranjevaasje ontworpen. Dit exemplaar herinnert aan de bevrijding van Zuid-Nederland, die bijna 75 jaar geleden begon.

Vrijheid
Maan, Roel van Velzen en Lavinia Meijer hebben zich in het verleden al ingezet voor de vrijheid. Zo waren Maan en Roel van Velzen Ambassadeur van de Vrijheid op Bevrijdingsdag en trad Lavinia Meijer op bij het 5 mei-concert op de Amstel.

Holocaust-overlevende
Ook onder meer Ben Caplan, Isabel Provoost en het Noors militair orkest betreden het podium. Radio-dj Frank van der Lende, kleinzoon van een Holocaust-overlevende, praat het programma aan elkaar.

Tweede vaasje
Prinses Margarita gaat nog een tweede vaasje maken, dat volgend jaar verschijnt ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de bevrijding van het hele land.

In 2019 en 2020 wordt in Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Het evenement in Zeeland vormt de aftrap van die herdenking. Premier Rutte houdt een rede, waarna koning Willem-Alexander de viering van 75 jaar vrijheid officieel opent.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen