Overslaan en naar de inhoud gaan

75 jaar na capitulatie Japan: 'Herdenken, niet vieren'

Geplaatst opvrijdag 14 augustus 2020 - 19:12

Het is zaterdag precies 75 jaar geleden dat Japan capituleerde in de Tweede Wereldoorlog. Een moment waar ook in Limburg op verschillende plekken bij stilgestaan wordt.

"Het is een dag om even te huilen", zegt Jim Rosbak, beheerder van buurthuis aan de Eisenhowerstraat in Sittard, waar regelmatig mensen die de oorlog hadden meegemaakt, samenkwamen. "Daarna komt de ontlading, gaan we samen eten en wordt er gelachen." De Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 wordt herdacht, maar niet gevierd.

Eetavond
Buurtcentrum Limbrichterveld in Sittard heeft een heel grote zaal. Ondanks de anderhalve meter-regel is er ruimte genoeg voor tientallen tafels. Stefanie Hehalatu werkt voor de landelijke Stichting Pelita. Ze zet zich in Limburg in voor mensen uit voormalig Nederlands-Indiƫ. De eetavond die zaterdag op de planning staat, is voor hen ontzettend belangrijk, laat ze weten. "We verwachten 75 bezoekers. Er wordt gekookt en er is muziek."

Video: L1

Chaos
Op de dag dat Japan capituleerde kwam er formeel een einde aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. De Japanse overgave luidde een periode vol chaos en bloedvergieten in. De Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog met Nederland duurde tot 1949. Daarna verlieten duizenden mensen, voornamelijk Molukkers, onvrijwillig hun vaderland om in Nederland voet aan wal te zetten.

Venster
"Daarom kan 15 augustus niet als een bevrijdingsdag voelen", vertelt Rosbak. Sinds jaren is hij beheerder van het buurthuis in Sittard. "Vele jaren geleden kwam hier geregeld een groep mensen bijeen die allemaal in een 'Jappenkamp' hadden gezeten."

Taboe
In huize Rosbak werd vroeger niet gesproken over die chaotische jaren in voormalig Nederlands-Indiƫ. "Mijn vader was KNIL-militair en ongelooflijk streng. Je sprak niet over het verleden. Hehalatu beaamt dat. "Daarom weet de jongere generatie nog steeds niet heel veel over hun eigen geschiedenis. Ouders hebben er niet over verteld. Het is voor veel mensen nog een taboe. Namens Pelita zet ik me dan ook in om jongeren te bereiken en om 15 augustus een gevoel van waarde te geven bij hen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen