Overslaan en naar de inhoud gaan

7000ste Amerikaanse soldatenfoto Margraten gevonden

Geplaatst opwoensdag 11 december 2019 - 6:44

Foto 7000 van een gesneuvelde soldaat die begraven ligt op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten is afgelopen weekend gevonden.

Dat heeft de organisatie van De Gezichten van Margraten bekendgemaakt.

75 jaar bevrijding
Op de begraafplaats liggen de stoffelijke overschotten van 8301 gesneuvelde Amerikaanse militairen uit de Tweede Wereldoorlog. Op een monument staan ook de namen vermeld van 1722 vermiste Amerikaanse soldaten. Bij gelegenheid van 75 jaar bevrijding hoopt de organisatie 7500 foto's bij elkaar te krijgen van gesneuvelde militairen op de begraafplaats.

Hulp uit Amerika
Afgelopen weekend werd de nieuwe mijlpaal bereikt. "We krijgen hulp uit alle hoeken van Amerika", aldus een woordvoerder. "Het lijkt erop dat we onze doelstelling kunnen gaan halen." De foto's zullen van 2 tot 6 mei 2020 op de begraafplaats worden tentoongesteld.

Kaart
Met een interactieve kaart proberen Nederlanders en Amerikanen een foto te zoeken bij soldaten zonder gezicht. Op de kaart is te zien waar de soldaten vandaan kwamen. Begin augustus was al van tweederde van de gesneuvelde soldaten een foto beschikbaar.

Lees ook: Tweederde Amerikaanse soldaten in Margraten heeft gezicht

7000
Op de begraafplaats werd in mei het startschot gegeven voor een nieuwe zoektocht naar foto's van militairen die daar begraven liggen. Op die manier krijgen nog meer namen van Amerikaanse bevrijders een gezicht.

Herdenkingsboek
De organisatie werkt inmiddels ook aan de uitgave van een herdenkingsboek over de meer dan 10.000 in Margraten begraven en herdachte Amerikaanse soldaten. Het boek bevat meer dan honderd verhalen en honderden gezichten evenals een namenlijst van alle gesneuvelden die in Margraten herdacht worden.

Lees ook: Ophef: Amerikaanse kransen moeten al na drie dagen weg

Kransen
Onlangs leidden Amerikaanse kransen op het oorlogskerkhof tot ophef. Partijen in politiek Den Haag vonden het maar niets dat de kransen, speciaal overgevlogen uit de Verenigde Staten, al na drie dagen weg moesten, vanwege wetgeving op exotisch plantmateriaal. De kransen van de zilverbalmspar worden door families van soldaten in de VS gemaakt. Het is daar een traditie om ze bij oorlogsgraven te leggen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen