Overslaan en naar de inhoud gaan

7000ste Amerikaanse soldatenfoto Margraten gevonden

Geplaatst opwoensdag 11 december 2019 - 6:44

Foto 7000 van een gesneuvelde soldaat die begraven ligt op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten is afgelopen weekend gevonden.

Dat heeft de organisatie van De Gezichten van Margraten bekendgemaakt.

75 jaar bevrijding
Op de begraafplaats liggen de stoffelijke overschotten van 8301 gesneuvelde Amerikaanse militairen uit de Tweede Wereldoorlog. Op een monument staan ook de namen vermeld van 1722 vermiste Amerikaanse soldaten. Bij gelegenheid van 75 jaar bevrijding hoopt de organisatie 7500 foto's bij elkaar te krijgen van gesneuvelde militairen op de begraafplaats.

Hulp uit Amerika
Afgelopen weekend werd de nieuwe mijlpaal bereikt. "We krijgen hulp uit alle hoeken van Amerika", aldus een woordvoerder. "Het lijkt erop dat we onze doelstelling kunnen gaan halen." De foto's zullen van 2 tot 6 mei 2020 op de begraafplaats worden tentoongesteld.

Kaart
Met een interactieve kaart proberen Nederlanders en Amerikanen een foto te zoeken bij soldaten zonder gezicht. Op de kaart is te zien waar de soldaten vandaan kwamen. Begin augustus was al van tweederde van de gesneuvelde soldaten een foto beschikbaar.

Lees ook: Tweederde Amerikaanse soldaten in Margraten heeft gezicht

7000
Op de begraafplaats werd in mei het startschot gegeven voor een nieuwe zoektocht naar foto's van militairen die daar begraven liggen. Op die manier krijgen nog meer namen van Amerikaanse bevrijders een gezicht.

Herdenkingsboek
De organisatie werkt inmiddels ook aan de uitgave van een herdenkingsboek over de meer dan 10.000 in Margraten begraven en herdachte Amerikaanse soldaten. Het boek bevat meer dan honderd verhalen en honderden gezichten evenals een namenlijst van alle gesneuvelden die in Margraten herdacht worden.

Lees ook: Ophef: Amerikaanse kransen moeten al na drie dagen weg

Kransen
Onlangs leidden Amerikaanse kransen op het oorlogskerkhof tot ophef. Partijen in politiek Den Haag vonden het maar niets dat de kransen, speciaal overgevlogen uit de Verenigde Staten, al na drie dagen weg moesten, vanwege wetgeving op exotisch plantmateriaal. De kransen van de zilverbalmspar worden door families van soldaten in de VS gemaakt. Het is daar een traditie om ze bij oorlogsgraven te leggen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen