Overslaan en naar de inhoud gaan

60 miljoen om droogte in Limburg aan te pakken

Geplaatst opzaterdag 25 juli 2015 - 5:39

Voor maatregelen tegen verdroging in Limburg trekken meerdere partijen de komende vijf jaar minstens zestig miljoen euro uit.

Dat schrijven de Limburgse kranten. Onder meer Rijk, provincie en de waterschappen Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas hebben het geld bijeengebracht.

Regen vasthouden
Door de klimaatverandering krijgt ook Limburg de komende jaren steeds meer last van droogte, voorzien de waterschappen. Een aanzienlijk deel van de maatregelen is er daarom op gericht om de regen die valt langer vast te houden zodat het geleidelijk in de grond kan zakken en het grondwaterpeil weer op het gewenste niveau kan komen.

Uitdiepen
Daarbij valt te denken aan de aanleg van moerasbossen, vijvers en waterbuffers, de plaatselijke verbreding van beken, begroeiing op daken en hergebruik van water. Ook de uitdieping van de Noordervaart, een project dat tientallen miljoenen euro’s kost, valt onder de geplande maatregelen.

Stedelijk gebied
Har Frenken, lid van het dagelijks bestuur van waterschap Peel en Maasvallei, verwacht dat ook stedelijk gebied in de toekomst steeds meer last van droogte gaat krijgen. "Juist door de verstening en bebouwing vloeit het water in stedelijke gebieden snel weg."

Om die reden staan ook voor enkele Limburgse steden proefprojecten op stapel om bij regenval het water langer vast te houden. Dat is het geval voor Parkstad en Weert en omgeving. De plannen moeten nog nader uitgewerkt worden.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Maïsoogst maand eerder door warme zomer
Landbouw Hitte Sproeien
Verbod op beregenen met water uit beken en plassen
Tachtig miljoen voor water en natuur in Limburg
Wateroverlast: veel boeren kunnen fluiten naar geld
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen