Overslaan en naar de inhoud gaan

60 miljoen om droogte in Limburg aan te pakken

Geplaatst opzaterdag 25 juli 2015 - 5:39

Voor maatregelen tegen verdroging in Limburg trekken meerdere partijen de komende vijf jaar minstens zestig miljoen euro uit.

Dat schrijven de Limburgse kranten. Onder meer Rijk, provincie en de waterschappen Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas hebben het geld bijeengebracht.

Regen vasthouden
Door de klimaatverandering krijgt ook Limburg de komende jaren steeds meer last van droogte, voorzien de waterschappen. Een aanzienlijk deel van de maatregelen is er daarom op gericht om de regen die valt langer vast te houden zodat het geleidelijk in de grond kan zakken en het grondwaterpeil weer op het gewenste niveau kan komen.

Uitdiepen
Daarbij valt te denken aan de aanleg van moerasbossen, vijvers en waterbuffers, de plaatselijke verbreding van beken, begroeiing op daken en hergebruik van water. Ook de uitdieping van de Noordervaart, een project dat tientallen miljoenen euro’s kost, valt onder de geplande maatregelen.

Stedelijk gebied
Har Frenken, lid van het dagelijks bestuur van waterschap Peel en Maasvallei, verwacht dat ook stedelijk gebied in de toekomst steeds meer last van droogte gaat krijgen. "Juist door de verstening en bebouwing vloeit het water in stedelijke gebieden snel weg."

Om die reden staan ook voor enkele Limburgse steden proefprojecten op stapel om bij regenval het water langer vast te houden. Dat is het geval voor Parkstad en Weert en omgeving. De plannen moeten nog nader uitgewerkt worden.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Maïsoogst maand eerder door warme zomer
Landbouw Hitte Sproeien
Verbod op beregenen met water uit beken en plassen
Tachtig miljoen voor water en natuur in Limburg
Wateroverlast: veel boeren kunnen fluiten naar geld
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen