Voor maatregelen tegen verdroging in Limburg trekken meerdere partijen de komende vijf jaar minstens zestig miljoen euro uit.
Dat schrijven de Limburgse kranten. Onder meer Rijk, provincie en de waterschappen Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas hebben het geld bijeengebracht.
Regen vasthouden
Door de klimaatverandering krijgt ook Limburg de komende jaren steeds meer last van droogte, voorzien de waterschappen. Een aanzienlijk deel van de maatregelen is er daarom op gericht om de regen die valt langer vast te houden zodat het geleidelijk in de grond kan zakken en het grondwaterpeil weer op het gewenste niveau kan komen.
Uitdiepen
Daarbij valt te denken aan de aanleg van moerasbossen, vijvers en waterbuffers, de plaatselijke verbreding van beken, begroeiing op daken en hergebruik van water. Ook de uitdieping van de Noordervaart, een project dat tientallen miljoenen euro’s kost, valt onder de geplande maatregelen.
Stedelijk gebied
Har Frenken, lid van het dagelijks bestuur van waterschap Peel en Maasvallei, verwacht dat ook stedelijk gebied in de toekomst steeds meer last van droogte gaat krijgen. "Juist door de verstening en bebouwing vloeit het water in stedelijke gebieden snel weg."
Om die reden staan ook voor enkele Limburgse steden proefprojecten op stapel om bij regenval het water langer vast te houden. Dat is het geval voor Parkstad en Weert en omgeving. De plannen moeten nog nader uitgewerkt worden.