Overslaan en naar de inhoud gaan

60 miljoen om droogte in Limburg aan te pakken

Geplaatst opzaterdag 25 juli 2015 - 5:39

Voor maatregelen tegen verdroging in Limburg trekken meerdere partijen de komende vijf jaar minstens zestig miljoen euro uit.

Dat schrijven de Limburgse kranten. Onder meer Rijk, provincie en de waterschappen Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas hebben het geld bijeengebracht.

Regen vasthouden
Door de klimaatverandering krijgt ook Limburg de komende jaren steeds meer last van droogte, voorzien de waterschappen. Een aanzienlijk deel van de maatregelen is er daarom op gericht om de regen die valt langer vast te houden zodat het geleidelijk in de grond kan zakken en het grondwaterpeil weer op het gewenste niveau kan komen.

Uitdiepen
Daarbij valt te denken aan de aanleg van moerasbossen, vijvers en waterbuffers, de plaatselijke verbreding van beken, begroeiing op daken en hergebruik van water. Ook de uitdieping van de Noordervaart, een project dat tientallen miljoenen euro’s kost, valt onder de geplande maatregelen.

Stedelijk gebied
Har Frenken, lid van het dagelijks bestuur van waterschap Peel en Maasvallei, verwacht dat ook stedelijk gebied in de toekomst steeds meer last van droogte gaat krijgen. "Juist door de verstening en bebouwing vloeit het water in stedelijke gebieden snel weg."

Om die reden staan ook voor enkele Limburgse steden proefprojecten op stapel om bij regenval het water langer vast te houden. Dat is het geval voor Parkstad en Weert en omgeving. De plannen moeten nog nader uitgewerkt worden.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Maïsoogst maand eerder door warme zomer
Landbouw Hitte Sproeien
Verbod op beregenen met water uit beken en plassen
Tachtig miljoen voor water en natuur in Limburg
Wateroverlast: veel boeren kunnen fluiten naar geld
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen