Overslaan en naar de inhoud gaan

5G-tegenstanders protesteren in Maastricht

Geplaatst opdinsdag 27 augustus 2019 - 20:25

Bijna honderd verontruste Maastrichtenaren demonstreerden dinsdag tegen het uitrollen van een 5G-netwerk in de stad, voorafgaand aan een vergadering van de gemeenteraad.

Daar kregen de demonstranten spreektijd om de raad te informeren over 5G en de gevaren in hun ogen.

Lees ook: Onduidelijkheid over gezondheidrisico's 5G-netwerk

Proefopstelling
In juli nam telecomprovider Vodafone in Maastricht een
5G-proefopstelling in gebruik, bestaande uit een basisstation met twee kastjes. Volgens een woordvoerder van Vodafone wordt daar op een frequentie van 3,5 GHz getest met apparatuur op 5G.

'Meer gevaar door straling van zon'
"Daarvoor zijn alle benodigde vergunningen verleend en het levert geen gevaar op voor de omgeving", zegt de woordvoerder. "Geen enkel serieus wetenschappelijk onderzoek heeft ooit aangetoond dat radiogolven van het mobiele netwerk of wifi gevaarlijk zijn voor de mens. De mensen die vanmiddag demonstreren lopen meer gevaar door straling van de zon, dan door de zendmasten in de omgeving."

Gevaren
De demonstranten denken daar heel anders over. Volgens hen zijn er genoeg onderzoeken die aantonen dat mens en natuur gevaar lopen door de straling van zendmasten. "De komst van 5G maakt het allemaal nog erger", zegt Emil Möller van Team Stralingsinfo Maastricht. "Ik ga de raad uitleggen wat de gevaren zijn en ik hoop dat ze de burgemeester kunnen overtuigen dat Maastricht de uitrol van het 5G-netwerk moet tegenhouden."

Brieven
Tijdens het bezoek aan de gemeenteraad werden ook ruim driehonderd ondertekende brieven overhandigd van Maastrichtenaren die zich ongerust maken over 5G. Zij vragen de gemeenteraad om meer informatie over 5G en de plannen in Maastricht.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen