Overslaan en naar de inhoud gaan

5G-tegenstanders protesteren in Maastricht

Geplaatst opdinsdag 27 augustus 2019 - 20:25

Bijna honderd verontruste Maastrichtenaren demonstreerden dinsdag tegen het uitrollen van een 5G-netwerk in de stad, voorafgaand aan een vergadering van de gemeenteraad.

Daar kregen de demonstranten spreektijd om de raad te informeren over 5G en de gevaren in hun ogen.

Lees ook: Onduidelijkheid over gezondheidrisico's 5G-netwerk

Proefopstelling
In juli nam telecomprovider Vodafone in Maastricht een
5G-proefopstelling in gebruik, bestaande uit een basisstation met twee kastjes. Volgens een woordvoerder van Vodafone wordt daar op een frequentie van 3,5 GHz getest met apparatuur op 5G.

'Meer gevaar door straling van zon'
"Daarvoor zijn alle benodigde vergunningen verleend en het levert geen gevaar op voor de omgeving", zegt de woordvoerder. "Geen enkel serieus wetenschappelijk onderzoek heeft ooit aangetoond dat radiogolven van het mobiele netwerk of wifi gevaarlijk zijn voor de mens. De mensen die vanmiddag demonstreren lopen meer gevaar door straling van de zon, dan door de zendmasten in de omgeving."

Gevaren
De demonstranten denken daar heel anders over. Volgens hen zijn er genoeg onderzoeken die aantonen dat mens en natuur gevaar lopen door de straling van zendmasten. "De komst van 5G maakt het allemaal nog erger", zegt Emil Möller van Team Stralingsinfo Maastricht. "Ik ga de raad uitleggen wat de gevaren zijn en ik hoop dat ze de burgemeester kunnen overtuigen dat Maastricht de uitrol van het 5G-netwerk moet tegenhouden."

Brieven
Tijdens het bezoek aan de gemeenteraad werden ook ruim driehonderd ondertekende brieven overhandigd van Maastrichtenaren die zich ongerust maken over 5G. Zij vragen de gemeenteraad om meer informatie over 5G en de plannen in Maastricht.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen