Overslaan en naar de inhoud gaan

5G-tegenstanders protesteren in Maastricht

Geplaatst opdinsdag 27 augustus 2019 - 20:25

Bijna honderd verontruste Maastrichtenaren demonstreerden dinsdag tegen het uitrollen van een 5G-netwerk in de stad, voorafgaand aan een vergadering van de gemeenteraad.

Daar kregen de demonstranten spreektijd om de raad te informeren over 5G en de gevaren in hun ogen.

Lees ook: Onduidelijkheid over gezondheidrisico's 5G-netwerk

Proefopstelling
In juli nam telecomprovider Vodafone in Maastricht een
5G-proefopstelling in gebruik, bestaande uit een basisstation met twee kastjes. Volgens een woordvoerder van Vodafone wordt daar op een frequentie van 3,5 GHz getest met apparatuur op 5G.

'Meer gevaar door straling van zon'
"Daarvoor zijn alle benodigde vergunningen verleend en het levert geen gevaar op voor de omgeving", zegt de woordvoerder. "Geen enkel serieus wetenschappelijk onderzoek heeft ooit aangetoond dat radiogolven van het mobiele netwerk of wifi gevaarlijk zijn voor de mens. De mensen die vanmiddag demonstreren lopen meer gevaar door straling van de zon, dan door de zendmasten in de omgeving."

Gevaren
De demonstranten denken daar heel anders over. Volgens hen zijn er genoeg onderzoeken die aantonen dat mens en natuur gevaar lopen door de straling van zendmasten. "De komst van 5G maakt het allemaal nog erger", zegt Emil Möller van Team Stralingsinfo Maastricht. "Ik ga de raad uitleggen wat de gevaren zijn en ik hoop dat ze de burgemeester kunnen overtuigen dat Maastricht de uitrol van het 5G-netwerk moet tegenhouden."

Brieven
Tijdens het bezoek aan de gemeenteraad werden ook ruim driehonderd ondertekende brieven overhandigd van Maastrichtenaren die zich ongerust maken over 5G. Zij vragen de gemeenteraad om meer informatie over 5G en de plannen in Maastricht.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen