Overslaan en naar de inhoud gaan

5G-tegenstanders protesteren in Maastricht

Geplaatst opdinsdag 27 augustus 2019 - 20:25

Bijna honderd verontruste Maastrichtenaren demonstreerden dinsdag tegen het uitrollen van een 5G-netwerk in de stad, voorafgaand aan een vergadering van de gemeenteraad.

Daar kregen de demonstranten spreektijd om de raad te informeren over 5G en de gevaren in hun ogen.

Lees ook: Onduidelijkheid over gezondheidrisico's 5G-netwerk

Proefopstelling
In juli nam telecomprovider Vodafone in Maastricht een
5G-proefopstelling in gebruik, bestaande uit een basisstation met twee kastjes. Volgens een woordvoerder van Vodafone wordt daar op een frequentie van 3,5 GHz getest met apparatuur op 5G.

'Meer gevaar door straling van zon'
"Daarvoor zijn alle benodigde vergunningen verleend en het levert geen gevaar op voor de omgeving", zegt de woordvoerder. "Geen enkel serieus wetenschappelijk onderzoek heeft ooit aangetoond dat radiogolven van het mobiele netwerk of wifi gevaarlijk zijn voor de mens. De mensen die vanmiddag demonstreren lopen meer gevaar door straling van de zon, dan door de zendmasten in de omgeving."

Gevaren
De demonstranten denken daar heel anders over. Volgens hen zijn er genoeg onderzoeken die aantonen dat mens en natuur gevaar lopen door de straling van zendmasten. "De komst van 5G maakt het allemaal nog erger", zegt Emil Möller van Team Stralingsinfo Maastricht. "Ik ga de raad uitleggen wat de gevaren zijn en ik hoop dat ze de burgemeester kunnen overtuigen dat Maastricht de uitrol van het 5G-netwerk moet tegenhouden."

Brieven
Tijdens het bezoek aan de gemeenteraad werden ook ruim driehonderd ondertekende brieven overhandigd van Maastrichtenaren die zich ongerust maken over 5G. Zij vragen de gemeenteraad om meer informatie over 5G en de plannen in Maastricht.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen