Overslaan en naar de inhoud gaan

5G-netwerk aangezet in Limburg

Geplaatst opwoensdag 29 juli 2020 - 17:39

Wie een geschikte telefoon heeft, kan sinds woensdag gebruik maken van het 5G-netwerk. Dat is die dag aangezet in Limburg.

21 juli werd de frequentieveiling voor het nieuwe mobiele netwerk afgerond. Daardoor konden de providers van start. "De voorbereidingen hebben al een tijdje geleden plaatsgevonden", vertelt Rob Bongenaar van Monet, de organisatie die de 5G-antennes en masten namens KPN, T-Mobile en Vodafone installeert. "Nu wordt 5G als het ware aangezet."

"Overigens bij Vodafone was het al enige tijd operationeel in grote delen van Nederland" vult Bongenaar aan.

5G-ready
Dat houdt niet in dat iedereen met een smartphone direct gebruik kan maken van het snellere netwerk. "Je telefoon moet 5G-ready zijn", aldus Bongenaar. "En het moet ook in je abonnement zitten."

Mogelijkheden
"Alles wat we met 4G doen, hebben we straks sowieso 5G voor nodig, omdat we steeds meer capaciteit met z'n allen vragen", aldus Bongenaar. "Daarnaast is 5G een stuk sneller en veiliger en biedt het veel meer mogelijkheden. Denk aan opereren op afstand of allerlei logistieke processen die hierdoor veel slimmer en beter kunnen."

Ondanks de voordelen van 5G zijn veel mensen tegen de komst van het nieuwe netwerk. Volgens tegenstanders zijn er genoeg onderzoeken die aantonen dat mens en natuur gevaar lopen door de straling van zendmasten.

Lees ook: 5G-tegenstanders protesteren in Maastricht

Geen bewijzen
Het Kennisplatform Elektromagnetische Velden, dat leidend is in de voorlichting over het onderwerp in Nederland, zegt op basis van adviesorganen als de Wereldgezondheidsorganisatie en de Nederlandse Gezondheidsraad dat er geen bewijzen zijn gevonden voor negatieve effecten op de gezondheid.

In september wordt een nieuw rapport verwacht van de Gezondheidsraad over 5G.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen