Overslaan en naar de inhoud gaan

56 korenwolven uitgezet in het wild

Geplaatst opzaterdag 16 mei 2020 - 9:21

Tientallen korenwolven zijn uitgezet in de natuur. Het gaat om dieren uit het fokprogramma voor de bedreigde diersoort, waaraan onder meer GaiaZOO meewerkt.

De 56 korenwolven zijn vrijdag uitgezet.

Fokprogramma
De Kerkraadse dierentuin is een van de deelnemers aan het fokprogramma voor de korenwolf. Volgens GaiaZOO is het beschermingsproject belangrijk voor de natuur. 'Niet alleen de korenwolven profiteren van dit beschermingsproject', meldt de zoo op Facebook. 'Ook kwetsbare akkervogels, zoals de veldleeuwerik en de patrijs pikken een graantje mee en de algehele biodiversiteit op de natuurlijke akkers, bestemd voor de korenwolven is een stuk groter!'

Kritiek
Toch is er ook kritiek op het project. De korenwolf is met uitsterven bedreigd en wordt daarom al 20 jaar beschermd. De provincie Limburg geeft al jaren subsidie aan het fokprogramma. Het CDA in het Limburgse Parlement stelde vorig jaar voor om daarmee stoppen. Het is volgens de partij onverantwoord om elk jaar 1,2 miljoen euro gemeenschapsgeld hieraan te spenderen.

Lees ook: CDA wil geen geld meer investeren in fokken korenwolf

Stoppen kan niet
Het provinciebestuur liet twee maanden geleden weten niets te zien in het acuut stoppen met het fokprogramma en de actieve bescherming van de hamster. Dat mag namelijk niet omdat er contracten zijn afgesloten. Stoppen kan leiden tot een jaarlijkse boete van Europa van minimaal 1,8 miljoen euro en maximaal 40,5 miljoen euro. Ook betekent het volgens het provinciebestuur een contractbreuk met 50 agrarische bedrijven die hamsterbeheer uitvoeren op hun percelen.

Lees ook: 'Nu stoppen met beschermen hamster is contractbreuk en duur'

Waar de 56 korenwolven uit het fokprogramma vrijdag zijn uitgezet, is niet bekend gemaakt.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen