Overslaan en naar de inhoud gaan

56 korenwolven uitgezet in het wild

Geplaatst opzaterdag 16 mei 2020 - 9:21

Tientallen korenwolven zijn uitgezet in de natuur. Het gaat om dieren uit het fokprogramma voor de bedreigde diersoort, waaraan onder meer GaiaZOO meewerkt.

De 56 korenwolven zijn vrijdag uitgezet.

Fokprogramma
De Kerkraadse dierentuin is een van de deelnemers aan het fokprogramma voor de korenwolf. Volgens GaiaZOO is het beschermingsproject belangrijk voor de natuur. 'Niet alleen de korenwolven profiteren van dit beschermingsproject', meldt de zoo op Facebook. 'Ook kwetsbare akkervogels, zoals de veldleeuwerik en de patrijs pikken een graantje mee en de algehele biodiversiteit op de natuurlijke akkers, bestemd voor de korenwolven is een stuk groter!'

Kritiek
Toch is er ook kritiek op het project. De korenwolf is met uitsterven bedreigd en wordt daarom al 20 jaar beschermd. De provincie Limburg geeft al jaren subsidie aan het fokprogramma. Het CDA in het Limburgse Parlement stelde vorig jaar voor om daarmee stoppen. Het is volgens de partij onverantwoord om elk jaar 1,2 miljoen euro gemeenschapsgeld hieraan te spenderen.

Lees ook: CDA wil geen geld meer investeren in fokken korenwolf

Stoppen kan niet
Het provinciebestuur liet twee maanden geleden weten niets te zien in het acuut stoppen met het fokprogramma en de actieve bescherming van de hamster. Dat mag namelijk niet omdat er contracten zijn afgesloten. Stoppen kan leiden tot een jaarlijkse boete van Europa van minimaal 1,8 miljoen euro en maximaal 40,5 miljoen euro. Ook betekent het volgens het provinciebestuur een contractbreuk met 50 agrarische bedrijven die hamsterbeheer uitvoeren op hun percelen.

Lees ook: 'Nu stoppen met beschermen hamster is contractbreuk en duur'

Waar de 56 korenwolven uit het fokprogramma vrijdag zijn uitgezet, is niet bekend gemaakt.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen