Overslaan en naar de inhoud gaan

56 korenwolven uitgezet in het wild

Geplaatst opzaterdag 16 mei 2020 - 9:21

Tientallen korenwolven zijn uitgezet in de natuur. Het gaat om dieren uit het fokprogramma voor de bedreigde diersoort, waaraan onder meer GaiaZOO meewerkt.

De 56 korenwolven zijn vrijdag uitgezet.

Fokprogramma
De Kerkraadse dierentuin is een van de deelnemers aan het fokprogramma voor de korenwolf. Volgens GaiaZOO is het beschermingsproject belangrijk voor de natuur. 'Niet alleen de korenwolven profiteren van dit beschermingsproject', meldt de zoo op Facebook. 'Ook kwetsbare akkervogels, zoals de veldleeuwerik en de patrijs pikken een graantje mee en de algehele biodiversiteit op de natuurlijke akkers, bestemd voor de korenwolven is een stuk groter!'

Kritiek
Toch is er ook kritiek op het project. De korenwolf is met uitsterven bedreigd en wordt daarom al 20 jaar beschermd. De provincie Limburg geeft al jaren subsidie aan het fokprogramma. Het CDA in het Limburgse Parlement stelde vorig jaar voor om daarmee stoppen. Het is volgens de partij onverantwoord om elk jaar 1,2 miljoen euro gemeenschapsgeld hieraan te spenderen.

Lees ook: CDA wil geen geld meer investeren in fokken korenwolf

Stoppen kan niet
Het provinciebestuur liet twee maanden geleden weten niets te zien in het acuut stoppen met het fokprogramma en de actieve bescherming van de hamster. Dat mag namelijk niet omdat er contracten zijn afgesloten. Stoppen kan leiden tot een jaarlijkse boete van Europa van minimaal 1,8 miljoen euro en maximaal 40,5 miljoen euro. Ook betekent het volgens het provinciebestuur een contractbreuk met 50 agrarische bedrijven die hamsterbeheer uitvoeren op hun percelen.

Lees ook: 'Nu stoppen met beschermen hamster is contractbreuk en duur'

Waar de 56 korenwolven uit het fokprogramma vrijdag zijn uitgezet, is niet bekend gemaakt.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen