Overslaan en naar de inhoud gaan

50.000 euro voor ontwikkeling Limburgs lesmateriaal

Geplaatst opdonderdag 26 november 2020 - 12:45

De Provincie Limburg en het ministerie van Binnenlandse Zaken stellen ieder 25.000 euro beschikbaar voor de ontwikkeling van lesmateriaal in het Limburgs, zoals boeken en liedjes.

Het bedrag van 50.000 euro wordt doormiddel van een Prijsvraag Limburgse Taal over de vier partijen verdeeld die de beste plannen hebben om het Limburgs binnen kinderdagverblijven en basisonderwijs een plek te geven.

Creatief en leerzaam Limburgs
Het is de bedoeling om 'creatief en leerzaam materiaal te maken dat de meertaligheid van kinderen tot 13 jaar stimuleert en bevordert, in samenwerking met kinderdagverblijven of het basisonderwijs'. Dat kan bijvoorbeeld met muziek, boeken, video's, podcasts of spelletjes. Partijen kunnen hun ideeën tot 1 februari insturen. Op 1 maart worden de vier winnaars bekend gemaakt die ieder 12.500 euro krijgen om de bedachte ideeën te ontwikkelen.

Niet genoeg
Leonie Cornips, hoogleraar Taalcultuur aan de Universiteit Maastricht, vindt het 'ontzettend goed' dat er geld wordt besteed aan Limburgse literatuur voor kinderen. Het is volgens haar echter niet genoeg voor de ontwikkeling van professioneel lesmateriaal. Hiervoor zouden structureel financiële middelen beschikbaar moeten zijn. "Er is nog geen lesmateriaal en nauwelijks voorleesboeken in het Limburgs. Om dat structureel van de grond te krijgen, is professionele, didactische, pedagogische en financiële begeleiding nodig." Dan kan het bijdragen aan de meertalige taalontwikkeling van kinderen.

Taalontwikkeling
Volgens het Huis voor de Kunsten Limburg blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat het goed is voor de taalontwikkeling van kinderen als ze van jongs af aan met meerdere talen in aanraking komen. Limburgse kinderen hebben een voorsprong op dat gebied als ze thuis en op school zowel Nederlands als Limburgs spreken.

Convenant
In november 2019 ondertekenden de Provincie Limburg en het ministerie van Binnenlandse Zaken het convenant Limburgse taal. Daarin is afgesproken de positie van het Limburgs te versterken en het gebruik ervan te stimuleren.

Lees ook: Dit is het idee achter het convenant Limburgse taal

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen