Overslaan en naar de inhoud gaan

50.000 euro voor ontwikkeling Limburgs lesmateriaal

Geplaatst opdonderdag 26 november 2020 - 12:45

De Provincie Limburg en het ministerie van Binnenlandse Zaken stellen ieder 25.000 euro beschikbaar voor de ontwikkeling van lesmateriaal in het Limburgs, zoals boeken en liedjes.

Het bedrag van 50.000 euro wordt doormiddel van een Prijsvraag Limburgse Taal over de vier partijen verdeeld die de beste plannen hebben om het Limburgs binnen kinderdagverblijven en basisonderwijs een plek te geven.

Creatief en leerzaam Limburgs
Het is de bedoeling om 'creatief en leerzaam materiaal te maken dat de meertaligheid van kinderen tot 13 jaar stimuleert en bevordert, in samenwerking met kinderdagverblijven of het basisonderwijs'. Dat kan bijvoorbeeld met muziek, boeken, video's, podcasts of spelletjes. Partijen kunnen hun ideeën tot 1 februari insturen. Op 1 maart worden de vier winnaars bekend gemaakt die ieder 12.500 euro krijgen om de bedachte ideeën te ontwikkelen.

Niet genoeg
Leonie Cornips, hoogleraar Taalcultuur aan de Universiteit Maastricht, vindt het 'ontzettend goed' dat er geld wordt besteed aan Limburgse literatuur voor kinderen. Het is volgens haar echter niet genoeg voor de ontwikkeling van professioneel lesmateriaal. Hiervoor zouden structureel financiële middelen beschikbaar moeten zijn. "Er is nog geen lesmateriaal en nauwelijks voorleesboeken in het Limburgs. Om dat structureel van de grond te krijgen, is professionele, didactische, pedagogische en financiële begeleiding nodig." Dan kan het bijdragen aan de meertalige taalontwikkeling van kinderen.

Taalontwikkeling
Volgens het Huis voor de Kunsten Limburg blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat het goed is voor de taalontwikkeling van kinderen als ze van jongs af aan met meerdere talen in aanraking komen. Limburgse kinderen hebben een voorsprong op dat gebied als ze thuis en op school zowel Nederlands als Limburgs spreken.

Convenant
In november 2019 ondertekenden de Provincie Limburg en het ministerie van Binnenlandse Zaken het convenant Limburgse taal. Daarin is afgesproken de positie van het Limburgs te versterken en het gebruik ervan te stimuleren.

Lees ook: Dit is het idee achter het convenant Limburgse taal

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen