Overslaan en naar de inhoud gaan

50.000 euro voor ontwikkeling Limburgs lesmateriaal

Geplaatst opdonderdag 26 november 2020 - 12:45

De Provincie Limburg en het ministerie van Binnenlandse Zaken stellen ieder 25.000 euro beschikbaar voor de ontwikkeling van lesmateriaal in het Limburgs, zoals boeken en liedjes.

Het bedrag van 50.000 euro wordt doormiddel van een Prijsvraag Limburgse Taal over de vier partijen verdeeld die de beste plannen hebben om het Limburgs binnen kinderdagverblijven en basisonderwijs een plek te geven.

Creatief en leerzaam Limburgs
Het is de bedoeling om 'creatief en leerzaam materiaal te maken dat de meertaligheid van kinderen tot 13 jaar stimuleert en bevordert, in samenwerking met kinderdagverblijven of het basisonderwijs'. Dat kan bijvoorbeeld met muziek, boeken, video's, podcasts of spelletjes. Partijen kunnen hun ideeën tot 1 februari insturen. Op 1 maart worden de vier winnaars bekend gemaakt die ieder 12.500 euro krijgen om de bedachte ideeën te ontwikkelen.

Niet genoeg
Leonie Cornips, hoogleraar Taalcultuur aan de Universiteit Maastricht, vindt het 'ontzettend goed' dat er geld wordt besteed aan Limburgse literatuur voor kinderen. Het is volgens haar echter niet genoeg voor de ontwikkeling van professioneel lesmateriaal. Hiervoor zouden structureel financiële middelen beschikbaar moeten zijn. "Er is nog geen lesmateriaal en nauwelijks voorleesboeken in het Limburgs. Om dat structureel van de grond te krijgen, is professionele, didactische, pedagogische en financiële begeleiding nodig." Dan kan het bijdragen aan de meertalige taalontwikkeling van kinderen.

Taalontwikkeling
Volgens het Huis voor de Kunsten Limburg blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat het goed is voor de taalontwikkeling van kinderen als ze van jongs af aan met meerdere talen in aanraking komen. Limburgse kinderen hebben een voorsprong op dat gebied als ze thuis en op school zowel Nederlands als Limburgs spreken.

Convenant
In november 2019 ondertekenden de Provincie Limburg en het ministerie van Binnenlandse Zaken het convenant Limburgse taal. Daarin is afgesproken de positie van het Limburgs te versterken en het gebruik ervan te stimuleren.

Lees ook: Dit is het idee achter het convenant Limburgse taal

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Week van de Topvrouwen bij L1

Op donderdag 22 april wordt bekend wie de nieuwe Topvrouw van Limburg 2020-2021 is. Dat gebeurt tijdens een speciale live-uitzending van L1 vanuit de Muziekgieterij in Maastricht.

De finalisten zijn de Venlose advocaat Hayat Barrahmun (Boels Zanders Advocaten), Maria Jacobs (CEO van het Maastrichtse bestralingsinstituut Maastro) en Esther Paulus-Maalsté (storemanager van De Bijenkorf Maastricht). Het drietal is door een onafhankelijke jury uit een groot aantal kandidaten gekozen.

Stem nu: wie wordt de Topvrouw Limburg 2020-2021?
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen