Overslaan en naar de inhoud gaan

50 jaar Pinkpop: de hoogtepunten op een rij

Geplaatst opmaandag 18 mei 2020 - 6:00

Het is maandag op de kop af 50 jaar geleden dat de eerste editie van Pinkpop plaatsvond. De 51ste editie van het oudste en langstlopende festival van het land kan niet doorgaan vanwege het coronavirus. In 2020 moeten we het doen met de mooie herinneringen.

Heel wat groten der aarde hebben er gestaan. Voor bands als The Police, Dire Straits en U2 betekende Pinkpop zelfs de doorbraak. Het festival van Jan Smeets is een begrip en niet meer weg te denken van de festivalkalender. Het staat dan ook niet voor niks in het Guinness Book of Records, als het oudste en enige ononderbroken jaarlijkse openlucht-popfestival van Nederland.

Pinknick
Net als alle grote evenementen begon het kleinschalig. Een jaar voordat de eerste editie van Pinkpop in Geleen plaatsvond, werd er een evenement op de Gulpenerberg in Gulpen georganiseerd. De organisatie was onder andere in handen Dagblad De Nieuwe Limburger en Jan Smeets. Met optredens van vooral lokaal talent werd hier het fundament gelegd voor de eerste editie van Pinkpop, die vond 18 mei 1970 plaats in Geleen.

Lees ook: Geschiedenisles over Pinkpop dankzij festivalvlag

Redding Golden Earring
De organisatie maakte een beginnersfoutje tijdens de eerste editie. In het Burgemeester Damenpark kwam op de dag van het festival een Volkswagenbusje het terrein oprijden waaruit twee zangzuiltjes en wat speakers van de wielerkoers werden gehaald. Onder anderen Keef Hartley, George Baker Selection en Golden Earring waren geboekt. Laatstgenoemde vervulde een heldenrol door de apparatuur beschikbaar te stellen, anders was de eerste editie qua geluid op een fiasco uitgelopen. De eerste Pinkpop-editie kende een budget van bijna 10.000 gulden, met een ticketprijs van 2,50 gulden. Een schril contrast met de miljoenen die anno nu in de festivalbranche omgaan.

In totaal werd het festijn 17 keer in Geleen georganiseerd. Eenmalig werd uitgeweken naar Baarlo, daarna streek het evenement neer in Landgraaf, waar het sinds 1988 is.

Legendarische momenten
Denk je aan Pinkpop, dan denk je vrijwel meteen aan de sprong van Eddie Vedder. De zanger van de Pearl Jam klom in 1992 in een cameramast en sprong vervolgens in het publiek. Een festival met een rijke historie als Pinkpop heeft natuurlijk meer legendarische momenten. Eigenlijk te veel om op te noemen. Een bloemlezing. In 2015 ging de Nederlandse band John Coffey de wereld over nadat de zanger een biertje ving dat hem van grote afstand werd toegeworpen. In een pijlsnelle reflex ving hij het bekertje en dronk het leeg. Het filmpje is bijna 7 miljoen keer bekeken op YouTube.

Lees ook: Legendarische sprong Eddie Vedder: 'Mooiste moment ooit'

Mick Jagger stond in 2014 met The Rolling Stones op de mainstage van het festival in Landgraaf. Daarmee ging een langgekoesterde wens van Jan Smeets in vervulling. Toch was het niet de eerste keer dat de frontman van de legendarische band op Pinkpop was. In 1979, toen het festival nog in Geleen plaatsvond, was Peter Tosh geboekt. De reggae-artiest had dat jaar een hit met Mick Jagger: Don’t Look Back. Op de dag van het optreden gingen er geruchten rond dat Jagger het optreden van zijn collega bij zou wonen. Sterker nog, hij zou zelfs meezingen. Toch heeft hij zich op het laatste moment bedacht. Vlak voordat hij het podium zou betreden, droop hij af. "See ya", was het enige wat hij nog snel zei. Mister Pinkpop liet hij verbouwereerd achter. Waarom hij uiteindelijk toch eieren voor zijn geld koos, is niet helemaal duidelijk. De verhalen gaan dat hij afgeknapt zou zijn op de vele camera's die hem constant volgden, andere beweren weer dat hij te dronken was. Jaren later heeft hij het alsnog goed gemaakt met Jan Smeets door als headliner terug te keren.

Video: YouTube

Soms zorgden andere omstandigheden ook voor de nodige hoogtepunten. Een aantal bands heeft het voor elkaar gekregen om een aardbeving te veroorzaken met Landgraaf als epicentrum. Rage Against the Machine spoorde mensen in 1994 flink te springen en te stampen. Het resultaat: een lichte aardbeving van 1,0 op de schaal van Richter. Primus deed dat kunstje 4 jaar later nog eens over. Bij deze band werd er 1,3 op de schaal van Richter gemeten.

In 2014 was Metallica de afsluiter, maar voordat het gitaargeweld losbarstte kreeg Pinkpop eerst te maken met natuurgeweld. Een gitzwarte lucht boven de festivalweide en vervolgens een hoosbui van een dik uur. Dat was het voorprogramma van de Amerikaanse rockband, die het festival daarna op gepaste wijze afsloot.

Bij Foo Fighters denk je niet meteen aan regenbogen. Tijdens het optreden van de band van Dave Grohl regende het. Daarna begon de zon te schijnen en dat zorgde tijdens Learn to Fly voor een regenboog. En die bleef niet onopgemerkt. "Let’s stop and take a moment. There’s a fucking rainbow right there, look at that rainbow!", zei de frontman tijdens de show.

Een ander onvergetelijk moment was het optreden van Bruce Springsteen en zijn E Street Band. The Boss was tot dusver twee keer in Landgraaf te bewonderen. Het optreden tijdens de veertigste editie van het festival in 2009 heeft een diepe indruk achtergelaten. De ondergaande zon zorgde toen voor een bijzondere setting.

(Functioneel) naakt
Pinkpopgangers worden vaak getrakteerd op zonnig en warm weer. De notoire festivalganger is daar vaak goed (en schaars) op gekleed. Ook op het podium stijgen de temperaturen regelmatig naar ongekende hoogte. In 2004 betrad Giel Beelen poedelnaakt het podium om de Sugababes aan te kondigen. De radiodeejay besloot bewust in adamskostuum aan te treden, maar soms breekt nood wet. Daar weet Anouk alles van. De Haagse rockchick kreeg in 1998 een ei naar haar hoofd geslingerd. Ze trok daarop haar shirt uit en zong verder in haar rode bh. We blijven even de hofstad. Want haar Haagse collega van Hallo Venray was in 1992 in een weinig verhullende outfit te zien. Zanger Henk Koorn droeg tijdens het nummer Hotpants heel toepasselijk een hotpants. Tenslotte gaan we nog even naar 2006. Tijdens het optreden van de Bloodhound Gang zei frontman Jimmy Pop dat Budweiser naar 'piss' smaakt. Terwijl hij deze woorden uitsprak, besloot bassist Evil Jared over hem te urineren.

Pinksteren
Pinkpop dankt de naam aan Pinksteren. Het langstlopende festival van het land vond ook vrijwel altijd met Pinksteren plaats. Een paar uitzonderingen daargelaten. Heel veel buitenlandse artiesten leggen de link met Pinksteren niet. Ze denken aan de kleur roze. Dat wordt natuurlijk nog versterkt door het groot aantal roze hoedjes dat je jaarlijks op de festivalweide spot. Begin 2019 maakte Smeets een einde aan de Pinkstertraditie en besloot hij de komende tien jaar uit te wijken naar het tweede weekend van juni. De reden: een betere kans om grote namen vast te leggen.

Lees ook: Pinkpop zegt Pinksteren vaarwel

Topografische missers
Niet alleen de roze hoedjes zorgen voor verwarring bij buitenlandse artiesten. De topografische kennis bij de wereldsterren laat ook vaak te wensen over. Pharell Williams begroette 'Amsterdam' een paar jaar geleden. Paul McCartney was er nog redelijk dichtbij door 'hello Maastricht' te roepen. Ook Justin Bieber wist een paar jaar geleden niet direct Landgraaf te noemen.

Lees ook: Justin Bieber weet even niet waar hij is

Jan Smeets
Pinkpop is in de loop der jaren veranderd, maar er is al die tijd één stabiele factor geweest: Jan Smeets. De festivalbaas is al jaren het gezicht en het uithangbord van Pinkpop. Een levende legende in de festivalwereld. De Pinkpopbaas is maandagavond te gast bij L1mburg Centraal op L1 TV. Dan wordt teruggeblikt op de historie van het festival.

Lees ook: Kom in Pinkpopstemming met het Jan Smeets-soundboard

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen