Overslaan en naar de inhoud gaan

5 redenen waarom Dumoulin zaterdag het geel pakt

Geplaatst opwoensdag 1 juli 2015 - 13:28

Zaterdag start de Tour de France op Nederlandse bodem. Het grootste wielerevenement begint dit jaar in Utrecht en start met een korte tijdrit (proloog) van 13,7 kilometer.

Goed nieuws voor Limburgs trots Tom Dumoulin. De Maastrichtenaar is één van de kanshebbers op de eerste gele trui. Hieronder vijf redenen waarom Dumoulin zaterdag de eerste Limburgse gele trui drager ooit wordt.

1. Het ultieme doel
Er was dit jaar nog geen meter gefietst of Dumoulin had het al over die gele trui. Het mocht ‘geen obsessie worden’ gaf hij eind 2014 aan en dat herhaalde hij de afgelopen dagen meermaals. De Maastrichtenaar mag dan waken voor al teveel druk, stiekem is de renner al het hele jaar bezig met die 13,7 kilometer van aanstaande zaterdag. En hij is niet de enige.....

2. Tot in de puntjes voorbereid
13,7 vlakke kilometers in Utrecht komt neer op 16 minuten fietsen wist Dumoulin begin dit seizoen al. "We gaan dus een plan maken dat er voor moet zorgen dat ik 16 minuten lang zo hard mogelijk fiets, 16 minuten lang zoveel mogelijk vermogen trap en 16 minuten lang optimaal op de fiets zit." Dumoulin is kortom op en top voorbereid en dat maakt hem zelfverzekerd. "Als ik alles doe zoals ik het in mijn hoofd heb, verwacht ik geen achtste te worden. Dan heb ik waarschijnlijk ergens een fout gemaakt. Of mijn vermogen niet gehaald."

3. Niet de topfavoriet
Een kanshebber voor het geel is Dumoulin zeker, maar de absolute topfavoriet? Nee dat niet. Tony 'Pantzerwagen' Martin is de huidige keizer onder de tijdrijders en ook Cancellara en een handjevol andere begenadigd tijdrijders zullen zich niet zomaar gewonnen geven. Die rol van underdog ligt Dumoulin wel: "Als mensen zeggen dat ik in aanmerking kom voor de top 3, dan vind ik dat realistisch, Maar het stoort me als gezegd wordt dat ik topfavoriet voor de gele trui ben."

Tom Dumoulin
Foto: VI Images

4. Tony Martin is al eens verslagen
Tony Martin was lange tijd zijn angstgegner. De aartsvijand die Dumoulin maar niet kon verslaan. Tot zaterdag 11 april tijdens de heuvelachtige tijdrit in de Ronde van het Baskenland. De erkend hardrijder moest toen zijn meerdere erkennen in de Maastrichtenaar. Een morele opkikker voor Dumoulin blijkt wel uit een interview met Dagblad de Limburger van een paar maanden geleden. " Martin was de enige tijdrijder die ik nog nooit had verslagen. Dat was een speciaal moment. In de Amstel Gold Race kwam hij naast me rijden om te zeggen dat hij onder de indruk was."

Tony Martin.
Foto: ANP/Kim Ludbrook

5. Collega’s roemen/vrezen hem
Tony Martin weidde begin dit jaar al wat woorden aan Dumoulin: "Hij is jong, heeft veel talent en zal het de komende jaren alleen maar beter doen, maar er is nog wel een gat tussen ons." Collega Duitser, meervoudig gele trui-drager en sprintkoning Marcel Kittel heeft echter alle vertrouwen in zijn Nederlandse teammaat. "De gele trui is haalbaar voor Tom." En hij is niet de enige. De afgelopen weken liet ook een grootheid als Eddy Merckx - 'Ik denk dat hij zich voor zijn eigen volk wil overtreffen en het zou me niet verwonderen als hij de tijdrit wint' - weten vertrouwen te hebben in de Maastrichtenaar. En als 'De Kannibaal' het zegt, wie zijn wij om hem dan tegen te spreken.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Gerelateerde berichten

Curvers en Dumoulin in voorselectie Tour de France
Michael Boogerd: 'Tom Dumoulin pakt gele trui'
Dumoulin kritisch over 'veel te gevaarlijk' parcours
ANP, Tom Dumoulin
Dumoulin maakt reuzensprong in klassement WorldTour
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen