Overslaan en naar de inhoud gaan

4600 varkens omgekomen bij Nederweertse stalbrand

Geplaatst opdinsdag 1 juni 2021 - 14:17

De grote brand in een varkensstal in Nederweert, die 4600 varkens het leven heeft gekost, was dinsdag om 22:30 uur nog niet onder controle.

De brandweer verwacht nog even bezig te zijn om het vuur onder controle te krijgen en na te blussen.

De stal staat volgens een woordvoerder van de brandweer op instorten. Hierdoor is de brandhaard zeer slecht te bestrijden. Om de waterspuiten hun werk te laten doen, is een sloopbedrijf ingeschakeld dat delen van de stal afbreekt en zo het vuur binnen bereik brengt.

3000 dieren gespaard
De stal waarin de dieren zaten, is volledig afgebrand. Een naastgelegen stal met nog eens 3000 varkens is gespaard gebleven. Deze stal lag ook niet in de rook.

Video: L1

'Spaghetti'
Volgens een woordvoerder van de brandweer zijn stalbranden als deze lastig te bestrijden door de bouwconstructie van de stallen. Daarin zitten stalen balken, die smelten en vervormen door de grote hitte. "Dat wordt net spaghetti", zegt de woordvoerder, "en dan is het ook niet meer veilig voor de brandweer om er naar binnen te gaan".

NL-alert
Vanwege de rookontwikkeling werd er een NL-alert verstuurd naar omwonenden. Daarin kregen ze het advies om ramen en deuren dicht te houden, en binnen te blijven als ze last hadden van de rook. Bij de brand is géén asbest vrijgekomen. Op het dak van de afgebrande stal lagen wel zonnepanelen. Daarvan zijn stukken in de omringende weilanden terechtgekomen. De gemeente gaat ervoor zorgen dat de resten van de panelen worden opgeruimd.

Blusvoertuigen
De brand in de stal aan de Bloemerstraat brak dinsdag rond 14:00 uur uit. De brandweer is met verschillende blusvoertuigen ter plaatse.

Waardoor de brand is ontstaan is nog onduidelijk. "Dat moet nog uit onderzoek blijken", zegt de woordvoerder van de brandweer.

Lees ook: Stalbranden hebben geen prioriteit: veiligheid moet beter

Varkens in Nood
De organisatie Varkens in Nood roept consumenten in een reactie op geen vlees meer te eten van varkens die niet kunnen vluchten bij een brand. De organisatie wijst erop dat de afgelopen vijf jaar gemiddeld 190.000 dieren per jaar om het leven zijn gekomen door stalbranden.

Het aantal stalbranden daalt ondanks beloftes van veehouders en overheid niet, het aantal slachtoffers onder de dieren neemt toe, aldus Varkens in Nood. De organisatie wil dat varkens bij brand een nooduitgang hebben.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen