Overslaan en naar de inhoud gaan

4600 varkens omgekomen bij Nederweertse stalbrand

Geplaatst opdinsdag 1 juni 2021 - 14:17

De grote brand in een varkensstal in Nederweert, die 4600 varkens het leven heeft gekost, was dinsdag om 22:30 uur nog niet onder controle.

De brandweer verwacht nog even bezig te zijn om het vuur onder controle te krijgen en na te blussen.

De stal staat volgens een woordvoerder van de brandweer op instorten. Hierdoor is de brandhaard zeer slecht te bestrijden. Om de waterspuiten hun werk te laten doen, is een sloopbedrijf ingeschakeld dat delen van de stal afbreekt en zo het vuur binnen bereik brengt.

3000 dieren gespaard
De stal waarin de dieren zaten, is volledig afgebrand. Een naastgelegen stal met nog eens 3000 varkens is gespaard gebleven. Deze stal lag ook niet in de rook.

Video: L1

'Spaghetti'
Volgens een woordvoerder van de brandweer zijn stalbranden als deze lastig te bestrijden door de bouwconstructie van de stallen. Daarin zitten stalen balken, die smelten en vervormen door de grote hitte. "Dat wordt net spaghetti", zegt de woordvoerder, "en dan is het ook niet meer veilig voor de brandweer om er naar binnen te gaan".

NL-alert
Vanwege de rookontwikkeling werd er een NL-alert verstuurd naar omwonenden. Daarin kregen ze het advies om ramen en deuren dicht te houden, en binnen te blijven als ze last hadden van de rook. Bij de brand is géén asbest vrijgekomen. Op het dak van de afgebrande stal lagen wel zonnepanelen. Daarvan zijn stukken in de omringende weilanden terechtgekomen. De gemeente gaat ervoor zorgen dat de resten van de panelen worden opgeruimd.

Blusvoertuigen
De brand in de stal aan de Bloemerstraat brak dinsdag rond 14:00 uur uit. De brandweer is met verschillende blusvoertuigen ter plaatse.

Waardoor de brand is ontstaan is nog onduidelijk. "Dat moet nog uit onderzoek blijken", zegt de woordvoerder van de brandweer.

Lees ook: Stalbranden hebben geen prioriteit: veiligheid moet beter

Varkens in Nood
De organisatie Varkens in Nood roept consumenten in een reactie op geen vlees meer te eten van varkens die niet kunnen vluchten bij een brand. De organisatie wijst erop dat de afgelopen vijf jaar gemiddeld 190.000 dieren per jaar om het leven zijn gekomen door stalbranden.

Het aantal stalbranden daalt ondanks beloftes van veehouders en overheid niet, het aantal slachtoffers onder de dieren neemt toe, aldus Varkens in Nood. De organisatie wil dat varkens bij brand een nooduitgang hebben.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen