Overslaan en naar de inhoud gaan

40ste hittegolf in Arcen een feit

Geplaatst opzondag 9 augustus 2020 - 10:21

In Arcen werd om 10:00 uur de 25 graden bereikt en daarmee is de eerste hittegolf in Noord-Limburg al een feit. Het is bovendien de veertigste hittegolf voor het KNMI-weerstation in Arcen, sinds de oprichting in 1990.

Op het KNMI-weerstation in Beek was het om 10:00 uur officieel nog 23,1 graden. Anderhalf uur later werd ook daar de 25 graden gepasseerd. Voor een hittegolf zijn minstens vijf dagen op rij van 25 graden of meer nodig, waarbij het drie keer tropisch warm moet zijn, met maxima van 30 graden of meer.

Video: L1

Spectaculaire stijging
Het aantal hittegolven is sinds de jaren negentig in Limburg spectaculair toegenomen. In de afgelopen dertig jaar telde Arcen volgens Meteo Limburg veertig hittegolven. Ter vergelijking: in de dertig jaar daarvoor waren dat er slechts tien.

Lees ook: Limburg maakt zich op voor officiële hittegolf

Sinds 1990 zijn er meerdere zomers geweest met meerdere hittegolven. Zo gaf de zomer van 1995 vier hittegolven en leverden de zomers van 1994, 2016 en 2019 elk drie hittegolven op. De langste hittegolf duurde in Arcen 28 dagen, van 12 juli tot en met 8 augustus 2018.

Tropische reeks
Voor het KNMI-weerstation in Arcen is het zondag bovendien de vijfde tropische dag op rij, met meer dan 30 graden. Meteo Limburg verwacht dat dit tot en met donderdag aanhoudt. Pas daarna koelt het iets af. Er komt in deze lange hittegolf dus een reeks van negen tropische dagen.

Lees de uitgebreide weersvooruitzichten voor Limburg.

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen